ERASMUS PA SAM PLUS Lijepa priča inkluzivnog karaktera Roberta Knjaza

Svoja osobna iskustva otkrivaju Antonio Vicković i Sanja Tarczay iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, koja je ujedno i prva gluhoslijepa osoba s titulom doktorice znanosti u Hrvatskoj

Robert Knjaz
Robert Knjaz

 

Kako to Erasmus+ stvara prilike za bolje sutra mladih i osoba s manje mogućnosti? Svoja osobna iskustva otkrivaju Antonio Vicković i Sanja Tarczay iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, koja je ujedno i prva gluhoslijepa osoba s titulom doktorice znanosti u Hrvatskoj.

Film koji možete pogledati na ovoj poveznici snimljen je pod redateljskom palicom Roberta Knjaza. Na zanimljiv i živopisan način govori o dobrobiti korištenja bespovratnih financijskih sredstava Europske unije za unapređenje hrvatskog društva.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport. U Hrvatskoj je u projektnim aktivnostima u sklopu Erasmusa+ od 2014. do 2020. godine sudjelovalo preko 112.000 građana svih generacija, iz ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, visokih učilišta, pučkih učilišta, muzeja, knjižnica, organizacija koje rade s mladima i mnogih drugih, njih ukupno 1.565. Od 112.000 sudionika njih čak 57 tisuća bilo na mobilnosti u inozemstvu.

Tijekom proteklog sedmogodišnjeg razdoblja u Republici Hrvatskoj je ugovoreno više od 2.800 Erasmus+ projekata, za čije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala više od 160 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za projekte je ugovorila impresivnih 99 posto dostupnih financijskih sredstava.

Ove godine je započelo novo sedmogodišnje razdoblje programa Erasmus+ (2021.-2027.). U prvoj godini provedbe, Republika Hrvatska na raspolaganju ima iznos veći od 28 milijuna EUR, odnosno preko 210 milijuna kuna, a očekuje se povećanje godišnjeg proračuna.

Ukupni sedmogodišnji proračun novog programa Erasmus+ na razini cijele Europske unije iznosi gotovo 26 milijardi eura. Program će biti još uključiviji i inovativniji te usklađen s digitalnom i zelenom tranzicijom.

Posebno važnu ulogu će imati u ostvarivanju europskog prostora obrazovanja do 2025. i mobilizaciji sektora obrazovanja i osposobljavanja, sektora mladih i sporta za brz oporavak i budući rast europskog gospodarstva. Europskim učenicima i studentima pružit će brojne nove mogućnosti.

Ponudit će se nove prilike za suradnju, poticati inovacije u oblikovanju kurikuluma, u načinima učenja i poučavanja te promicati zelene i digitalne vještine. U okviru programa podupirat će se i nove vodeće inicijative kao što su europska sveučilišta, akademije za stručno usavršavanje učitelja, centri strukovne izvrsnosti i DiscoverEU.

Više o programu Erasmus+ u Hrvatskoj doznajte na stranici www.mobilnost.hr/erasmusplus-ess/.

 

Ivana Erceg Matijašević

 

Povezane vijesti