KREATIVNE RADIONICE U SRCU Savršena ljepota radova osoba s invaliditetom je u njihovoj nesavršenosti

Radno-terapijski postupci provode se isključivo kroz funkcionalnu, pojedincu svrsishodnu aktivnost, tj. kroz bilo koju svakodnevnu aktivnosti iz područja samozbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena

Ručno rađeni paketići.

 

U udruzi Srce radionice kreativnog i likovnog izražavanja za osobe s invaliditetom provode se u sklopu trogodišnjeg Programa usluga za osobe s invaliditetom. Poticanjem osoba s invaliditetom na korištenje različitih tehnika i materijala kroz kreativne radionice nastoje se otkriti i probuditi njihovi skriveni potencijali.

- Svi smo mi, u većoj ili manjoj mjeri, vizualna bića. Cijenimo ljepotu koju uočavamo i volimo biti okruženi njome, a svatko od nas ljepotu percipira na drugačiji način. Savršena ljepota radova članova udruge Srce nalazi se upravo u njihovoj nesavršenosti - kaže predsjednica udruge Đurđa Penava.

Udrugu je osnovalo nekolicina roditelja entuzijasta koji su, suočeni s mnogobrojnim preprekama i inertnošću društva prema potrebama njihove djece, željeli stvoriti jedno drugačije i bolje okruženje za život svoje i sve ostale djece i odraslih s teškoćama. Cilj udruge je ostvarivanje punog potencijala svake osobe za ravnopravan život u zajednici.

Radno-terapijski postupci provode se isključivo kroz funkcionalnu, pojedincu svrsishodnu aktivnost, tj. kroz bilo koju svakodnevnu aktivnosti iz područja samozbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena.

- Bitno je da se korisniku omogući da sudjeluje u onim aktivnostima koje on sam izabere i koje za njega imaju svrhu i značenje u životu - naglašava Penava.

Medij za provođenje je raznolik. Ako su u program uključena djeca, onda je medij za postizanje svih ciljeva (koji su postavljeni u dogovoru s roditeljima) najčešće igra. Kod odraslih osoba medij može biti kuhinja gdje se provode aktivnosti vezane uz hranjenje i pripremu jela, kupaonica Kreativna radionica.(pranje ruku, održavanje oralne higijene...), te soba u kojoj se provode aktivnosti odijevanja i svlačenja, pisanja i slično. Čest medij za provedbu ovih aktivnosti u udruzi Srce su i kreativne radionice. One se provode grupno, ali svaka komponenta aktivnosti je pojedincu dodijeljena s namjerom i svrhom obnavljanja i održavanja senzomotoričkih, kognitivnih i psihosocijalnih komponenti.

- Glavni cilj radno-terapijskih postupaka je da dijete/odrasla osoba bez obzira na razlog i poteškoće vezane uz njihova razvojna odstupanja ili invaliditet postignu što veći stupanj samostalnosti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti - ističe Penava.

Mogućnosti likovnog i kreativnog izražavanja osoba s invaliditetom su vrlo velike. Kreativne i likovne radionice potiču na stvaranje novih ideja, razvijaju maštovitost, vode prema originalnim rješenjima problema i novim poveznicama između postojećih ideja ili pojmova. Pored toga, različite aktivnosti poput crtanja, slikanja, modeliranja, uporabe kolaža i drugih materijala, mogu poslužiti kao sredstvo komunikacije i osvještavanja svjesnih i nesvjesnih ljudskih reakcija.

Odlične prigode za različite radionice su i blagdani. Tako su povodom nadolazećeg najvećeg katoličkog blagdana, Uskrsa, članovi udruge izradili brojne čestitke, prigodne poklone i maske.

 

In Portal

 

Povezane vijesti