JUDIN JAM Kampanja za spas Judinog drva

U zadnjih deset godina svog postojanja i djelovanja Judino drvo je steklo kultni status u gradu Splitu zbog kvalitetnog i probranog programa elektronske glazbe, ali i brojnih live koncerata koji su u splitsko predgrađe dovodili neka od najpoznatijih imena današnjice

Judin Jam, vizual eventa.

 

U posljednjih godinu dana zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Judino drvo ima zabranu rada kao noćni klub. Dovoljno izazovno razdoblje za opstanak otežao je i manjak razumijevanja i potpore od strane najmodavaca pa tako i države. Judino drvo nije samo noćni klub, već i kulturno edukativni centar koji je periferiji grada udahnuo život. Mala i uspješna kazališna scena 'Teatar na kraju grada' je u 40 dana od otvaranja rasprodala 17 predstava. U sklopu Judinog drva održavaju se i razne radionice, škola glume, plesna škola, škola glazbe te organiziraju dječji rođendani.

- U zadnjih deset godina svog postojanja i djelovanja Judino drvo je steklo kultni status u gradu Splitu zbog kvalitetnog i probranog programa elektronske glazbe, ali i brojnih live koncerata koji su u splitsko predgrađe dovodili neka od najpoznatijih imena današnjice. Terry Francis, Nathan Coles, Eddie Richards, Traumer, Sebo K, Christian Varela, Mr.C, Joyce Muniz, Asad Rizvi, Tevo Howard, Deetron, Shonky, Vince Watson, Petar Dundov, Steve Rachmad, Brett Johnson, Mihai Popoviciu, Kristijan Molnar, After Affair i mnogi drugi puštali su svoju glazbu ili vrtjeli vinile.

Zahvaljujući Judinom drvu Splt je postao opet svojevrsno kulturno središte pa su tamo gostovalik Femi Kuti, Young blood brass band, My Baby, Lucky Chops, Nilza Costa, Mike Parkers trio, J.R.August, Bambi Molesters, Tricky, Let 3, Jinx, TBF, Chui, Kozmodrum, Mayales, Stampedo, Detour, Disciplina Kichme, Kawasaki 3P, Pips Chips & Videoclips,, Rambo Amadeus, Kries, Natali Dizdar, Sana Garić…

Split je tada postao  mjesto gdje živi raznolikost i kultura, te je spriječeno da Split postane mjesto gdje koncerte održavaju samo lakoglazbeni i šund glazbenici. Sve do prije godinu dana, kada je koronavirusna pošast pozatvarala sve klubove i eliminirala jednim potezom sva značajnija kulturna događanja.

Prostor Judinog drva okupio je oko sebe brojne kolektive koji su tu pronašli utočište za svoje kreativne i glazbeno plesne programe te je suradnjom s kolektivima Cruise, Adriatic Social Club, Family Grooves, Sit down records, ST@rt festival, Judino drvo postalo mjesto gdje raste zajedništvo i mjesto gdje mladi mogu stvarati, izražavati se i rasti.

Prizor iz kluba prije pandemije.Potencijal i program kluba je prepoznao jedan od najboljih ton majstora u državi, Valentino Juras koji je postao resident ton majstor. Kolektiv Underground Control koji stoji iza Judinog drva i Ego Free festivala te Barbarinac Island of Love događanja, poziva da se ujedinimo za spas Judinog drva te organizira humanitarku Judin Jam - za kulturu, za mladost, za pokret, za rast i za Judin spas, poručuju iz Judinog drva.

Dj-evi koji nastupaju u kampanji Judin Jam: Yelle, Zookey, Pero Fh, Bozo, Banana zvuk, Dj Jock, Ivan Škvorc, Tyson, ASC Dj's, Leon Bjazic, Dbart, Daff, Dama, Sola, Cid, Juri Paik, Mariano Mateljan, Madezh, Silvio Hrabar, Toni Juranović, Miro

Temu za ocrtavanje i novo ruho južne strane hangara Judinog drva osmislit će kreativni genij Saša Pocrnić, a umjetnici koji crtaju su: Senk 1, Orden, Kwons, Ne, Nomen Nescio, Tha Boss, Owen, Wens, Stone, Mikun, Karet Pca, Liver.

Za sprejeve i boju umjetnicima sponzori su graffiti shop Vito, Pekara Babić, RAM dućan elektro opreme.

Prvotni plan je bio organizirati live event 'Judin Jam' na platou i parkiralistu kluba i na taj način prikupiti sredstva prijeko potrebna za preživljavanje kluba.

- Nažalost naš trud se ovaj put nije isplatio. Svaki naš pokušaj, molba, zahtjev i prijedlog je naišao na isti odgovor: 'ne'. Ali najviše boli posljednje ne od strane Civilnog stožera i policije. Unatoč našem silnom trudu za organizaciju događaja Judin Jam, pridržavajući se svih mjera predostrižnosti postavljenih od strane istih, svejedno smo dobili taj razočaravajući odgovor. Plato i parking Judinog drveta i njegove okolice je površine 5778 metara kvadratnih na kojoj nam nije dopušteno okupiti više od 25 ljudi. Šetajući se gradom ne uočavamo primjenu istih mjera na nama jako slične. Uzevši za primjer lokacije poput Rive, Žnjana i svakog caffe bara gdje se svakodnevno okuplja više od nama određenog broja ljudi - kazali su.

Link za crowdfunding kampanju nalazi se ovdje uz poruku: 'ZA ples! Za clubbing! ZA kulturu! ZA spas Judinog drva!'

Iza organizatora je prvi vikend Judinog Jama i na veliku žalost i, usprkos organizaciji uz poštivanje svih mjera, cijeli program bili su primorani organizirati preko live streama.

Vrijeme pred njima je vrijeme koje će provesti u borbi za egzistenciju, ali i pripremu zabave za pamćenje kad covid pandemija završi.

- Pozivamo vas da nam se pridružite pred svojim ekranima i nastavite podržavati našu borbu za spas ovog kulturno-edukativnog te klupskog centra u Splitu te podijelite link za stream i kampanju. Specijal srijedom, kolektivi petkom, DJ program subotom su programi koje smo organizirali uz brojne umjetnike grada koji su nesebično priskočili u pomoć i odazvali se da sudjeluju u kampanji za spas Judinog drva - poručili su.

Za sve informacije te materijale s predstava, partija i koncerata organizatori stoje na raspolaganju.

 

In Portal

 

Povezane vijesti