Predsjednik Josipović uručio povelju Kazalištu slijepih i slabovidnih 'Novi život'

"Hvala vam jer ste u ime cijelog društva ocijenili i procijenili što smo dosad napravili i riječi koje ste danas izgovorili nadam se da će otići u eter i da će konačno svi, zrno po zrno, shvatiti kako se miče prostor senzibilizacije za osobe s invaliditetom, a osobito za slijepe i slabovidne osobe", rekao je ravnatelj kazališta Vojin Perić

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je danas Povelju Republike Hrvatske Kazalištu slijepih i slabovidnih "Novi život", za izniman doprinos u višegodišnjoj promociji jedinstvene kazališne i dramske umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 65. godišnjice osnivanja i uspješnog djelovanja.
"Vi ste svojim izvedbama otvorili granice do neslućenih visina, razbijali predrasude, razuvjeravajući skeptike. I uspjeli ste! O tome nam govore mnoge nagrade - Grand Prix na 8. Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu 2007. pa do Zlatne Žar ptice na 13. Međunarodnom 'Naj, naj, naj festivalu'", rekao je Josipović na svečanosti.

Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" osnovano je 21. ožujka 1948. kao Dramski studio slijepih i slabovidnih, a do sada je odigralo 1300 predstava, od toga stotinjak premijera.

"Najveća imena hrvatske kazališne režije 'oštrila su svoja koplja' u kazalištu 'Novi život'", istaknuo je Josipović naglasivši da je to kazalište i organizator jedinog međunarodnog festivala kazališta slijepih i slabovidnih u svijetu, koji se održava svake dvije godine. Čestitao je djelatnicima dramskog studija na upornosti kako bi dobili status koji imaju i druga hrvatska kazališta.

"Izuzetna mi je čast pozdraviti Vas i odati priznanje svim Vašim uspjesima koje ste postigli tijekom svog dugogodišnjeg rada", rekao je Josipović uručujući povelju, napisanu na brajici, ravnatelju kazališta Vojinu Periću.

Perić je zahvalio svima koji danas nazoče "trenutku ponosa" jer je, kako je rekao, netko konačno prepoznao ono što rade i shvatio da slijepe i slabovidne osobe posjeduju razne talente.

"Hvala vam jer ste nam dali snagu i otvorili mogućnost da zaista postanemo pravo kazalište. Hvala vam jer ste u ime cijelog društva ocijenili i procijenili što smo dosad napravili i riječi koje ste danas izgovorili nadam se da će otići u eter i da će konačno svi, zrno po zrno, shvatiti kako se miče prostor senzibilizacije za osobe s invaliditetom, a osobito za slijepe i slabovidne osobe", rekao je Perić.

Izrazio je i nadu da ovo nije zadnje priznanje koje primaju, kao i da nedavno završeni "BIT - blind in theatre" festival nije zadnji koji organiziraju budući da su "na rubu opstojnosti", kao i da će ih institucije prepoznati i vrednovati.

"Malo je trenutaka kad smo ponosni sretni i kad se zapravo briše granica da se s nama postupa ubožnički uokvireno milostinjom. Hvala vam i vjerujte nam - vratit ćemo to stostruko", poručio je.

Hina

Foto: PIXSELL