MINISTARSTVO KULTURE Natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada

Ministarstvo kulture i medija te Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO objavili su Poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2021. godinu

Vizual poziva.

 

Kako je pojašnjeno na stranicama Ministarstva kulture i medija, Mreža kreativnih gradova (UNESCO Creative Cities Network - UCCN) osnovana je 2004. godine i okuplja 246 gradova iz više od 80 zemalja. Cilj joj je jačanje suradnje među gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja. Ulaskom u Mrežu, gradovi potvrđuju svoju spremnost za razmjenjivanjem iskustava, jačanjem sudjelovanja u kulturnom životu, integriranjem kulture u gradske razvojne planove te razvijanjem partnerstava koja promiču kreativnost i kulturne industrije.

Naime, Mreža kreativnih gradova pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu.

Prijave se ponajprije odnose samo na jedno specifično kreativno područje (obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu), ali se gradovi također potiču nasloviti jedno ili više drugih kreativnih područja koje pokriva Mreža, naglašavajući postojeće i/ili potencijalne sinergije između njih.

Proglašeni kreativni gradovi prepoznaju važnost održivog urbanog razvoja te se obvezuju jačati ulogu kulture i kreativnosti.

- Natječaj za UCCN otvoren je za gradove iz svih država članica UNESCO-a i pridruženih članica. S ciljem jačanja zemljopisne zastupljenosti Mreže, nastavljen je poseban Okvir suradnje za poticanje prijava iz gradova u Africi i Arapskih država, koji su trenutno nedovoljno zastupljeni u Mreži, za Poziv za prijavu za 2021. godinu. Gradovi prijavitelji iz država članica dviju regija potiču se da sudjeluju u ovom okviru tijekom postupka prijave. Nakon provedenog evaluacijskog postupka, UNESCO može po jednoj zemlji proglasiti najviše dvije kandidature koje pokrivaju najmanje dva različita područja - objavljeno je.

Gradovi koji su podnijeli prijavu UNESCO-ovoj mreži kreativnih gradova kao dio dva uzastopna poziva i koji nisu dobili imenovanje, poštovat će moratorij od četiri godine prije podnošenja nove prijave.

- Molimo sve zainteresirane gradove u Republici Hrvatskoj koji se misle prijaviti na natječaj da pošalju ispunjeni obrazac ili nacrt obrasca Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO na unesco@min-kulture.hr najkasnije do 31. svibnja 2021. godine kako bismo mogli odlučiti o službenom pismu potpore - poručeno je.

Prijave se prosljeđuju izravno UNESCO-u na službenom prijavnom obrascu do 30. lipnja 2021., putem elektroničke pošte na ccnapplications@unesco.org te na znanje Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO, na unesco@min-kulture.hr. Nepotpune prijave zaprimljene izvan roka neće se uzeti u razmatranje.

 

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti