LJEKOVITA MOĆ KNJIGE Najava ovogodišnje 'Noći knjige'

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava - 23. travnja te Dana hrvatske knjige - 22. travnja, ove se godine 23. travnja održava jubilarna deseta po redu Noć knjige

Vizual manifestacije.

 

Naime, kvalitetnim programima i akcijama želi se skrenuti pozornost na knjigu i čitanje te govoriti o njezinom položaju i vrijednosti u suvremenom društvu.

Knjige su bogate riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracija. Snaga pisane riječi golema je jer ima sposobnost utjecaja na ljude tako što mijenja doživljaj svijeta, omogućujući susret s nečim 'drugim', nepoznatim i razvijajući empatiju i suosjećanje.

Ovogodišnja tema Noći knjige godine je 'Ljekovita moć knjige'.

- U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga - u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja. Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: 'Kada je bogatstvo izgubljeno - ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno - skoro sve je izgubljeno.' Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek 'prepisali' sebi i drugima - i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo? Zavirite u svoje kućne, školske, institucionalne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu. Svojim angažmanom u Noći knjige 2021. pomozite nam da dokažemo tvrdnju kako zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i prisustvo knjiga u našem životu - objavio je organizator manifestacije.

Pitanja su to na koje u narednom vremenu potražimo zajednički odgovor. U svakom slučaju, knjiga ima veliku moć. Stoga je iskoristimo i uživajmo u ovim varljivim vremenima.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb. Medijski podupiratelj je HRT - Hrvatska radiotelevizija.

Redovne prijave programa zaključene su s 9. travnja u ponoć i trenutno se obrađuju. Naknadne prijave programa zaprimat će se od 15. do zaključno 20. travnja 2021. godine. Programima prijavljenima nakon roka, 9. travnja, organizator nije u mogućnosti dostaviti promotivne materijale, no njih možete preuzeti sa stranica Noći knjige - sekcija Promo i ispisati.

Kako je objavljeno, Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, a proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Riječ je o simboličnom datumu u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Tom prigodom UNESCO, u suradnji s međunarodnim organizacijama koje predstavljaju tri glavna sektora knjižne industrije - izdavače, knjižare i knjižnice, odabire jedan grad kao svjetsku prijestolnicu knjige (World Book Capital). Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, medije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.

Više o svemu možete saznati na nocknjige.hr.

 

Izvor: Noć knjige

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti