Bob Dylan postao akademik

Američka akademija umjetnosti i književnosti nije se mogla odlučiti je li Dylan važniji kao glazbenik ili pjesnik pa mu je udijelila počasnu titulu

Da je Britanac bio bi Sir Bob Dylan. Ovako je najutjecajniji glazbenik svog vremena postao prvi roker koji je primljen u Američku akademiju umjetnosti i književnosti. Ova stoljeće stara kulturna institucija u svoje redove prima uglednike iz svijeta glazbe, literature i vizualnih umjetnosti. Kako nisu bili sigurni u koju bi kategoriju svrstali Dylana, je li važniji kao glazbenik ili pjesnik, udijelili su mu počasnu titulu. Time se priključio velikanima akademije kao što su Meryl Streep, Woody Allen i Martin Scorsese, redatelj koji je o Dylanu snimio dokumentarni film "No Direction Home".

- Upravni odbor razmotrio je svu širinu opusa i priznao važnost koju gospodin Dylan ima za američku kulturu - rekla je direktorica akademije Virginia Dajani. - Bob Dylan je multitalentirani umjetnik čije djelo odbija svaku kategorizaciju.

Uz Dylana, akademija je u svoje redove primila još tri počasna člana: španjolskog arhitekta Rafaela Monea, južnoafričkog pisca Damona Galguta i belgijskog umjetnika Luca Tuymansa.

Akademiju danas sačinjava 250 umjetnika, glazbenika i pisaca. Članstvo nema obaveze, mada se neki akademici uključuju u rad ustanove i dijele prestižne nagrade vrijedne do 200 tisuća dolara.

Dylan je prvi roker među glazbenicima akademije. Većina su klasičari uz nekoliko iznimaka poput džezista Ornettea Colemana i Stephena Sondheima, autora niza pjesama za kazališne komade i filmove.

71-godišnji Dylan prvi je roker kojeg je američka udruga kritičara nominirala za njegove memoare "Chronicles: Volume One" i prvi koji je 2008. dobio počasnu Pulitzerovu nagradu.

VLM