GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR Održana početna konferencija projekta 'Uključi se knjigom'

Cilj projekta 'Uključi se knjigom' je osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje te razviti i unaprijediti sustav knjižnice na kotačima namijenjen osobama s invaliditetom

Prizor s početne konferencije projekta.

 

Početna konferencija projekta 'Uključi se knjigom' održana je u srijedu, 14. travnja 2021. godine u Gradskoj knjižnici Zadar. Zbog epidemiološke situacije, konferencija je organizirana i u fizičkom i u virtualnom prostoru, putem YouTube kanala Gradske knjižnice Zadar.

Cilj projekta 'Uključi se knjigom' je osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje te razviti i unaprijediti sustav knjižnice na kotačima namijenjen osobama s invaliditetom. Projektom će se nabaviti biblio-kombi, odnosno putujuća knjižnica koja će sadržavati građu namijenjenu osobama s invaliditetom, konkretnije, slijepim i slabovidnim osobama, a kako bi kultura bila dostupnija osobama s invaliditetom, biblio-kombi će voziti unutar Urbanog područja Zadar. Samim time će se čin unaprijediti aktivno uključivanje i zapošljivost ranjivih skupina. Gradskoj knjižnici Zadar partneri na projektu su Grad Nin, Općine Poličnik, Preko i Galovac te udruga HVIDR-a Zadar.

Na konferenciji su sudjelovali: u ime predstavnika korisnika projekta Gradske knjižnice Zadar ravnateljica Doroteja Kamber-Kontić i koordinatorica Andrea Jovančević i Matea Bakmaz, zatim v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Renata Vuksan, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković sa suradnicima, kao i predstavnici partnera projekta - načelnik Općine Galovac Marin Gulan, Marina Lučić u ime Općine Poličnik, Borjan Andrija Peša u ime Grada Nina, dok su partneri Općina Preko i udruga HVIDR-A Zadar program pratili virtualnim putem.

Prva se prisutnima obratila ravnateljica Gradske knjižnice Zadar Doroteja Kamber-Kontić koja je ukratko navela važnost projekta 'Uključi se knjigom'. Osim što će se njime nabaviti novo vozilo biblio-kombi koje će osnažiti službu pokretne knjižnice Gradske knjižnice Zadar koja obilazi 77 stajališta diljem Zadarske županije, naglasak je na uključivanju posebno osjetljivih skupina našeg društva, osoba s invaliditetom koje će se kroz različite aktivnosti družiti, učiti, kreativno izražavati. Također, zahvalila se Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, njihovim djelatnicima na čelu s ravnateljicom Agencije Marinom Dujmović Vuković na tehničkoj pomoći u pripremi projekta, kao i tijekom provedbe projekta.

Prisutnima se obratila ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković koja je istaknula kako je projekt 'Uključi se knjigom' izvrstan primjer dobre prakse kako se bespovratnim europskim sredstvima može raditi na rješavanju socio-ekonomskih problema pojedinca, ali i cijele lokalne zajednice. Rekla je kako je angažman Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA na ovom projektu omogućen drugim projektom - 'ZADRA NOVA ZA VAS' kojim se financiraju plaće djelatnika Agencije i time ne stvara nikakav dodatni teret drugim projektima.

Na kraju, u svom govoru v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković naglasio je važnost ITU mehanizma za veliko urbano područje grada Zadra. Istaknuo je da je ITU mehanizam potvrda koliko je važno lokalno identificiranje projekata, planiranje izrada strategije. Čestitao je korisniku Gradskoj knjižnici Zadar i svim partnerima na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kao i Agenciji ZADRA NOVA na pružanju tehničke pomoći.

Nakon pročelnika Ćurkovića, voditeljica projekta Mia Perica predstavila je projekt 'Uključi se knjigom' istaknuvši najvažnije važne elemente pripreme i provedbe projekta kao i aktivnosti koje će se odvijati tijekom sljedeće dvije godine.

 

Izvor: Gradska knjižnica Zadar

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti