SARAJEVO FILM FESTIVAL Besplatni filmovi programa 'Suočavanje s prošlošću'

Sarajevo Film Festival će od 24. do 30. travnja u okviru programa 'Suočavanje s prošlošću' online publici u cijeloj regiji, kao i u kinu Meeting Point u Sarajevu, prikazati deset filmova

Najava za film 'Dnevnik Diane Budisavljević'.

 

Kako je objavljeno na culturenet.hr, u program je uvršteno devet igranih i jedan kratki film, održat će se razgovori s autorima filmova, kao i panel diskusije, a cijeli program je besplatan.

Projekt s filmovima bolnih, ali inspirativnih priča iz cijelog svijeta, pokrenut je 2016. s ciljem poticanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije i nedavnih ratova.

Ovogodišnje, posebno izdanje donosi filmove koji su obilježili prethodna izdanja programa i bili nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, a poseban poklon publici je novi film Jasmile Žbanić 'Quo Vadis, Aida?'.

Najavljeno je da će publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji biti dostupan na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, dok će ga publika u Sarajevu moći vidjeti i u kinu Meeting Point, također uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Film 'Quo Vadis, Aida?' (2020.) Jasmile Žbanić, prvi je igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, za koji je broj kodova ograničen.

Nadalje, u programu je i 'Saulov sin' (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog redatelja, prikaz horora Holokausta koji je između ostalog osvojio i Oscara za najbolji strani film. Zatim, tu je i redateljski prvijenac hrvatske filmske autorice Dane Budisavljević 'Dnevnik Diane Budisavljević' (2019.), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tijekom Drugog svjetskog rata.

Pojašnjeno je da 'Obojena ptica' (2019.) češkog redatelja Václava Marhoula opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka, 'Chris the Swiss' (2018.) Anje Kofmel gledatelje vodi u bolnu potragu za istinom i suočava s duhovima prošlosti , 'Srbenka' (2018.) Nebojše Slijepčevića dobitnik je 'Srca Sarajeva' za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine. Film 'Teret' (2018.) Ognjena Glavonića priča je o čovjeku koji dobija novac da u vrijeme bombardiranja Srbije s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom, dok 'Muškarci ne plaču' (2017.) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata u bivšoj Jugoslaviji. Najstariji film u programu je 'Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo' Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa. U programu je i kratki film Albana Ukaja 'Jama' (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Održat će se i paneli s regionalnim novinarima, umjetnicima i profesorima, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, a panel sesije će se moći pratiti uživo putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

'Suočavanje s prošlošću' program je Sarajevo Film Festivala koji se ostvaruje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.

 

Izvor: culturenet.hr

Klaudija Klanjčić