NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA Jubilarna Noć knjige s više od 1100 programa i akcija širom Hrvatske

Kao što smo već najavili, s više od 1100 programa u 223 grada i mjesta širom Hrvatske na temu 'Ljekovita moć knjige' u petak 23. travnja održat će se Noć knjige, jedno od najmasovnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, ilustracija.

 

Ovogodišnje jubilarno izdanje Noći knjige, koja se već tradicionalno održava u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, predstavljeno je u ponedjeljak 19. travnja na konferenciji za medije, održanoj u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu 6 u Zagrebu, uz prigodnu izložbu Vanje Štalec Obradović i Ivane Radenović 'Moćna desetka: 10 godina Noći knjige'.

Kako je objavljeno na internet stranici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, program manifestacije, kao i druge zanimljivosti koje će obilježiti ovogodišnju Noć knjige, na konferenciji za medije predstavili su Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba te Slavko Kozina i Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Ujedno, sudjelovale su i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić, koje su u povodu obilježavanja Noći knjige i Dana hrvatske knjige predstavile aktivnosti i programe posvećene knjizi i čitanju koji će se odvijati u Godini čitanja.

- Ovogodišnjoj Noći knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara, a zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i drugi. Programi će se odvijati online te uživo, i to često u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima - pojašnjeno je.

Ni ove godine neće biti uobičajenoga otvorenja Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, no zato je najavljeno da će na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije 23. travnja u večernjim satima biti emitirana specijalna emisija sa zanimljivim gostima i predstavljanjem najnovijih podataka istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj za 2020. godinu.

Također, organizacijski odbor manifestacije priredio je i niz drugih zanimljivih sadržaja koji će se odvijati u Noći knjige, među kojima su i oslikavanje murala posvećena jednomu od naših najpoznatijih dječjih romana - Smogovcima, akcija 'Putuj s knjigom' u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, program 'Priče koje liječe' za pedijatrijske odjele hrvatskih bolnica i drugi.

Noć knjige ima i humanitarni karakter. Naime, kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini sredinom svibnja dobit će kontejner s knjigama, zahvaljujući suradnji organizatora Noći knjige s Veleposlanstvom Ruske federacije u Republici Hrvatskoj i Udrugom IKS, a brojni nakladnici već su darovali i i knjige. Kontejner će služiti kao priručna dječja knjižnica i dječja igraonica.

I da podsjetimo, organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Realizaciju programa u Godini čitanja 2021. financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb, a medijski podupiratelj je HRT - Hrvatska radiotelevizija.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, a proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.

 

Izvor: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti