DRUŽITE SE S COPRNICAMA Danas je Jurjevo ili 'hrvatska noć vještica’

Povodom ove mistične večeri Gornjogradske coprnice izlaze na zagrebačke ulice. Noćas i sutra očekuju vas sa svojom izvedbom ‘Gornjogradske coprnice’. Početak je na mističnom Zvezdišću, danas kinu Tuškanac, a nekoć mjestu gdje su spaljivali vještice

Gornjogradska coprnica drži lubanju.

 

Od davnina se za Jurjevo u hrvatskim predajama kaže da je to 'noć kad je pun luft coprnica’. Zašto se najviše vještica u zraku moglo susresti baš te večeri? S buđenjem pravog proljeća bude se i vještice i kreću s napadima na najvredniju imovinu ljudi.

U prošlosti je to bilo 'blago', koje se na ispašu prvi put u godini vodilo upravo ovog datuma. Ovaj svečani trenutak pratili su i drugi rituali, koji su za cilj imali zaštiti imovinu seljaka, pokretnu i Četiri Gornjogradske coprnice.nepokretnu, ali i njih same. Kuće, blago i ljudi kite se zelenilom. A vrhunac proslave je u noćnim satima oko krijesa. Govorilo se 'tko bude na kresu, ne bude u lesu'.

Povodom ove mistične večeri Gornjogradske coprnice izlaze na zagrebačke ulice. Noćas i sutra, 24. travnja, očekuju vas sa svojom izvedbom ‘Gornjogradske coprnice’. Početak je na mističnom Zvezdišću, danas kinu Tuškanac, a nekoć mjestu gdje su spaljivali vještice. Još uvijek se stignete javiti coprničkom cehu na email: findrik.martina@gmail.com ili na broj mobitela pa će vam posuditi šešire.

 

Izvor: Zagrebačke Gornjogradske coprnice

Fotografije: Igor Emil Horvat

In Portal

 

Povezane vijesti