RIJEKA Međunarodni grand PRix za komunikaciju otvorenja Europske prijestolnice kulture

Izvještaji o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture objavljeni su u 31 zemlji, uključujući Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju, Rusiju i Kinu. Ukupni rezultati komunikacije obuhvaćaju 3198 medijskih objava, od čega 971 u stranim medijima

Rijeka, grad kulture, ilustrracija

 

Regionalna nagrada međunarodnog žirija dodijeljena je jučer za Komunikaciju i organizaciju press centra za otvorenje Europske prijestolnice kulture Rijeke 2020. Nagrada je otišla u ruke agencijama Madison Consulting i Media Val koje su uz podršku komunikacijskog tima Rijeke 2020 i riječke agencije Neuroradnik, radile na zahtjevnom poslu informiranja javnosti i lokalnih, nacionalnih te inozemnih medija o programu i samom otvorenju Europske prijestolnice kulture 'Rijeka - luka različitosti'.

Pobjednici 1. međunarodnog Grand PRixa proglašeni su u sklopu 14. Grand Prixa HUOJ-a (Hrvatske udruge za odnose s javnošću). Međunarodni Grand PRix dodjeljivao se po prvi puta i to u pet kategorija. Madison Consulting i Media Val su za komunikaciju otvorenja EPK i organizaciju press centra EPK pobjedu ponijeli u kategoriji za mala i srednja trgovačka društva, odnosno za tvrtku Rijeka 2020. Prijave je procjenjivao i konačnu odluku donio međunarodni žiri od 12 članova, istaknutih regionalnih profesionalaca i stručnjaka za komunikacije.

Izvještaji o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture objavljeni su u 31 zemlji, uključujući Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju, Rusiju i Kinu. Ukupni rezultati komunikacije obuhvaćaju 3198 medijskih objava, od čega 971 u stranim medijima. Najviše objava, uključujući televizijske, imale su susjedne zemlje (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Italija, Srbija).

Kvalitetno planiranje i organizacija press centra na botelu Marina, rezultirala je akreditiranjem i dolaskom 235 novinara, od toga 70 stranih iz 14 zemalja. Već u svojim izvještajima novinari su isticali organizaciju press centra kao primjer dobre prakse.

Neovisnu medijsku evaluaciju provela je agencija MediaNet. Analiza je pokazala kako je 95% svih TV priloga bilo pozitivno orijentirano. Na društvenim mrežama o otvorenju je zabilježeno 6275 objava, od toga 86% pozitivnih i neutralnih. Organski doseg objava na društvenim mrežama kanala i profila rijeka2020 prošao je 1,2 milijuna korisnika. Poruci o otvorenju EPK u Rijeci bili su izloženi svi građani Hrvatske.

Kako je u prijavi komunikacijskog projekta opisano, jedan od najvećih izazova komunikacije Otvorenja EPK bio je na što jednostavniji način građanima i medijima opisati sve što će se događati i gdje će se događati u Rijeci na dan otvorenja. Naime, osim središnje svečanosti otvorenja u Riječkoj luci, tijekom čitavog je dana održano preko 70 događanja na više od 30 lokacija u Rijeci. Za potrebe komunikacije izrađena je i hvaljena posebna Google Mapa, a web stranica Rijeke 2020 bila je središnje mjesto informiranja i jednostavnog preuzimanja materijala pripremljenih za predstavnike medija.

Agencije Madison Consulting i Media Val jučer su ponijele vrijednu nagradu, a Rijeka 2020 koristi priliku čestitati im na tome i još jednom im zahvaliti na iznimnom uloženom trudu u organizaciju komunikacije Rijeke2020.

- Međunarodni Grand PRix pokazuje da je i struka prepoznala izvrsnost u pristupu komunikaciji Otvorenja EPK. Čestitam agencijama koje su ponijele nagradu i lokalnom timu koji je bio važan dio cijele priče - naveo je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar komentirajući ovu nagradu.

- Pozitivna energija i dobre emocije koje smo osjećali u Rijeci na dan Otvorenja EPK i tijekom izvedbe Opere Industriale, taj osjećaj koji je preplavio cijelu zemlju, bio je jedan od najljepših momenata cijelog projekta - dodao je.

Rijeka 2020 koristi ovu priliku kako bi još jednom zahvalila svim predstavnicima medija koji su prepoznali trud uložen u komunikacijski aspekt otvorenja EPK i izvještavali javnost o svim bitnim detaljima Otvorenja EPK uoči, za vrijeme, i nakon odvijanja samog događaja.

 

Lena Stojiljković

 

Povezane vijesti