NOVA INSTALACIJA U ŠIBENIKU Prije više od jednog stoljeća tu su snimljeni najstariji filmski kadrovi Europe

Pronađeni filmovi su najstariji sačuvani filmski zapisi na prostoru Hrvatske i ovog dijela istočne Europe

Šibenik, instalacija

 

Ispred skalina katedrale sv. Jakova na šibenskoj rivi, postavljena je instalacija – replika prve filmske kamere koja je na datum 28./29. travnja prije 123 godine snimila najstarije filmske kadrove iz ovog dijela Europe, objavljeno je na Morski HR portalu.

Lokacija instalacije nije izabrana slučajno, naime, na osnovu pregledanih filmskih zapisa, zabilježeni kadrovi snimljeni su točno s navedene lokacije na šibenskoj rivi.

- Priča koja stoji iza same inicijative postavljanja instalacije je jako zanimljiva i htjeli bi vam je pobliže objasniti. Naime, do 2005. godine u hrvatskoj kinematografiji je zabilježeno da je najstariji filmski zapis s prostora Republike Hrvatske, a i ovog dijela istočne Europe, snimka pod nazivom 'Šibenska luka' iz 1904. godine, djelo engleskog snimatelja Franka Mottershowa. Tako je bilo zapisano u povijesnim knjigama, Hrvatskom audio vizualnom centru (HAVC) i Hrvatskoj kinoteci sve do 2005. godine kada profesor s Akademije dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, prof. Enes Midžić, sasvim slučajno pronalazi na internetu čudan naslov 'Salut dans les vergues de Alexandre Promio, Sibenik, 28. ou 29. avril 1898.'. Profesor Midžić potom odlazi u Pariz i u društvu Lumiere pronalazi sedam kratkih filmova - kazuje njen autor Zoran Lučić Luca, koji je prije tjedan dana veliki globus, svoju drugu instalaciju, postavio na dno mora ispred Martinske.

Filmovi 'Pozdrav s jarbola', 'Priprema za boj', 'Regata (prolazak)', 'Regata (povratak)' snimljeni su u luci Šibenik jer se na njima vidi prepoznatljiv krajobraz Martinske i Šibenskog zaljeva, izuzev na filmu 'Priprema za boj'. Film 'Priprema za boj' snimljen je na jednom od dva broda koji se u ostalim filmovima vide u kadru pa je pretpostavka da je i taj film snimljen u šibenskoj luci.

'Šibenska luka 1904.' se može pogledati na YouTubeu, ovdje.

Pronađeni filmovi su najstariji sačuvani filmski zapisi na prostoru Hrvatske i ovog dijela istočne Europe.

Autor Zoran Lučić Luca na ovaj način želi obilježiti taj događaj te označiti mjesto koje je važno za hrvatsku povijest i kulturu, a posebno za Šibenik.

Otvaranjem ove instalacije najavljena tema ovogodišnjeg projekta autora Zorana Lučića Luce i TZ grada Šibenika - manifestacije 'Light is life', a ona je 'Film kao svijetlo'. Instalaciju po autorovoj ideji izradio je ST-arc d.o.o. Split.

Rad Enesa Midžića 'U potrazi za izgubljenim filmom između publike i nekoliko država' možete pročitati na ovoj stranici.

 

Izvor: Morski HR

Klaudija Klanjčić