MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA U tijeku je natječaj za najbolje knjižare u Hrvatskoj

Knjižare su oduvijek bile ključna mjesta kulture, svojevrsni mali kulturni centri, okupljališta ljubitelja knjiga. Vremena se mijenjaju pa tako i prakse kupovine knjiga dobivaju nove dimenzije koje su sa sobom donijele i ekonomske posljedice, poručuju iz ministarstva

Ministarstvo kulture i medija, knjižare, natječaj

 

Ministarstvo kulture i medija u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK, s ciljem podrške hrvatskoj knjižarskoj mreži, u Godini čitanja prvi put raspisalo je Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj.

- Knjižare su oduvijek bile ključna mjesta kulture, svojevrsni mali kulturni centri, okupljališta ljubitelja knjiga. Vremena se mijenjaju pa tako i prakse kupovine knjiga dobivaju nove dimenzije koje su sa sobom donijele i ekonomske posljedice. Vrednovanjem i isticanjem najboljih knjižara, kako samostalnih, tako i onih u sklopu knjižarskih lanaca te antikvarijata, želimo im pomoći da se održe i razviju nove prakse kako bi privukle čitateljsku publiku. Naročito u ovoj 2021. Godini čitanja želimo osigurati veću vidljivost knjige i književnosti – objavljeno je na stranici min-kulture.gov.hr.

 - Nastavkom redovnog provođenja ovog Javnog poziva pokrenutog u Godini čitanja, svake godine ćemo zasluženu pozornost javnosti skrenuti prema knjižarama te donijeti dašak zdravog natjecateljskog duha među njima.  Vrednovanje će se odvijati u dva kruga: internetskim glasanjem publike putem mrežne stranice Godine čitanja na kojoj će se objaviti popis svih prijavljenih knjižara s poveznicama na njihove profile i mrežne stranice, te prema mišljenju povjerenstva sastavljenog od relevantnih stručnjaka i kulturnih djelatnika koji će tijekom šest mjeseci obići sve prijavljene knjižare – pojasnili su organizatori.

Prijaviti se može svaka knjižara posebno putem sustava ePrijavnica Ministarstva kulture i medija. Novčane nagrade dodijelit će se u tri kategorije: najbolja samostalna knjižara, najbolji antikvarijat i  najbolja knjižara u okviru knjižarskog lanca. Za svaku će se kategoriju dodijeliti prva (30.000 kuna), druga (20.000 kuna) i treća (10.000 kuna) nagrada knjižarama i antikvarijatima izvan grada Zagreba te po jedna nagrada u svakoj kategoriji najboljim  knjižarama i antikvarijatima u gradu Zagrebu u pojedinačnom iznosu od 20.000 kuna.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od objave na mrežnim stranicama min-kulture.gov.hr.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti