MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI Nicole Hewitt u programu Kinematografije otpora

Program se zanima za autorske pozicije koje se opiru srednjostrujaškim kanonima, a odlikuje ih intermedijalnost i intertekstualnost pristupa, kao i otvorenost prema različitim temama

Muzej suvremene umjetnosti, ilustracija

 

U okviru novog izdanja projekta Kinematografija otpora u srijedu 2. lipnja, u MSU Black Boxu otvara se multimedijalna izložba 'Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije)' Nicole Hewitt.

Projekt Kinematografije otpora kustosica Dine Pokrajac i Leile Topić, koji nastaje suradnjom Subversive Festivala i Muzeja suvremene umjetnosti, predstavlja filmske autore koji stvaraju na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma, spajajući izražajne mogućnosti umjetničkog filma, filmskog eseja i otvorenosti prema eksperimentiranju. 

Kako se ističe u najavi, program se zanima za autorske pozicije koje se opiru srednjostrujaškim kanonima, a odlikuje ih intermedijalnost i intertekstualnost pristupa, kao i otvorenost prema različitim temama.

 - Otpor iz naziva očituje se kao nalaženje novih modela i mogućnosti nasuprot uobičajenim modelima promišljanja medija filma, proširene fotografije te filmske i multimedijske umjetnost -  dodaje se.

U prva dva izdanja predstavljeni u radovi francuske filmašice Maud Alpi (2018.) i hrvatske umjetnice mlađeg naraštaja Sabine Mikelić (2019.).

Izložba Nicole Hewitt  kroz osobni narativ pripovijeda o nevidljivoj i prešućenoj povijesti prikaza žena, spajajući prostore historiografije, dokumentarizma, objektne analize, putopisa i spekulativne fikcije. 

Iz MSU-a kažu kako se to djelo bavi "ostacima kao dokaznim materijalom, pejzažima kao svjedocima, isprepletenim biografijama arheologa, njihovih objekata i subjekata istraživanja (ženske figurice, sazviježđa, cement, keramika, glazba, tračevi) koji se pojavljuju unutar vremenskog razmaka od 5000 godina."

Sekvenca 5 predstavlja materijal skupljen oko, iza, i sa strane glavne osi istoimenog filma, koristi postojeći odbačeni ili nađeni materijal, a istovremeno stvara nove materijale u obliku dijaprojekcija, videa, zvuka i teksta u odnosu na specifičnosti muzejskog postava.

- Materijal će se aktivno generirati za vrijeme izložbe, predstaviti u formi izvedbe uživo, te tako mutiran ostati u prostoru - najavljeno je.

Dugometražni film 'Žene minorne spekulacije', sastavljen od materijala iz prethodnih sekvenci projekta, bit će prikazan u sklopu 14. izdanja Subversive Festivala koje će se održati od 3. do 17. listopada.

Nicole Hewitt (1965., London) u svom radu istražuje mogućnosti dokumentarnog jezika unutar fiktivne strukture, propitujući specifičnosti filmskog, odnosno jezičnog, iskaza, i odnos između prikaza i retorike, te fiktivnog i stvarnog vremena. Od 1986. bavi se animiranim i eksperimentalnim filmom, predstavljenim na nizu festivala i izložbi.

Uz likovnu praksu bavi se istraživanjem teorije i prakse suvremene umjetnosti i 2013. je završila doktorski studij na Slade School of Fine Art u Londonu. Profesorica je na Odsjeku za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Projekt 'Žene minorne spekulacije' napravila je u suradnji s Ivanom Slipčevićem, Hrvoslavom Brkušić, Hrvojem Nikšićem i Jasonom Mulhausenom.

Njezina izložba u MSU bit će otvorena do 31. kolovoza.

Autor: Hina