ISTRA FILM Inkluzivno kino dostupno on-line za osobe s oštećenjem vida ili sluha

Zainteresiranima su kroz program dostupne raznovrsne teme: od dokumentarističkih pristupa ličnostima iz hrvatske povijesti poput Frankopana, Ivana Mažuranića i Nedjeljka Fabrija preko retrospektive filmova međunarodnog History Film Festivala do Inkluzivnog kina unutar kojega se trenutno mogu pogledati dva sjajna dokumentarca prilagođena za osobe s oštećenjima sluha ili vida

Istra film, inkluzija

 

Umjetnička organizacija Istra film u mjesecu lipnju svim filmoljupcima nudi besplatno gledanje brojnih filmskih naslova u sklopu programa Digitalni susreti.

Radi se o programu digitalne prilagodbe postojećih i kreiranja novih kulturnih sadržaja edukativnog karaktera.

Cilj programa je u novonastalim okolnostima uzrokovanim globalnom pandemijom učiniti već postojeće programe Istra filma šire dostupnima te iskoristiti brojne mogućnosti novih tehnologija za interakciju s publikom. Istra film ovim programom želi omogućiti publici, prije svega mladima (učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima), pristup gledanju dokumentarnih filmova različitih tematika, koji mogu poslužiti kao nadopuna školskom kurikulu ili tek na zabavan način skratiti vrijeme do ponovnog druženja u kino-dvoranama.

Program Digitalnih susreta omogućuje besplatno gledanje dokumentarnih filmova iz zemlje i svijeta.

Zainteresiranima su kroz program dostupne raznovrsne teme: od dokumentarističkih pristupa ličnostima iz hrvatske povijesti poput Frankopana, Ivana Mažuranića i Nedjeljka Fabrija preko retrospektive filmova međunarodnog History Film Festivala do Inkluzivnog kina unutar kojega se trenutno mogu pogledati dva sjajna dokumentarca prilagođena za osobe s oštećenjima sluha ili vida.

Radi se o nagrađivanom filmu ‘Slučaj Makavejev ili proces u kino-dvorani’ redatelja Gorana Radovanovića te filmu ‘Šuma’ koji na veoma zabavan i duhovit način govori o prvom Titovom službenom posjetu Rumunjskoj. Oba filma prilagođena su audionaracijom i tumačenjem na hrvatski znakovni jezik. Na prilagodbi filmmova radili su glumac Denis Brižić kao narator i dramaturg te Damir Herega, predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, kao prevoditelj na hrvatski znakovni jezik.

Filmovima se može pristupiti putem web stranice: Digitalni susreti - Istra film te klikom na ikonu odabrati određeni filmski naslov.

Istra film je umjetnička organizacija koja se u svojem dugogodišnjem radu specijalizirala za proizvodnju dokumentarnih filmova. Od 2017. godine glavni su organizatori History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnih dokumentaraca. U suradnji s Udrugom slijepih te Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Istra film provodi i program prilagođavanja filmova za osobe s oštećenjima sluha i/ili vida pod nazivom Inkluzivno kino.

Digitalni susreti omogućeni su u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti