KLAUN VELIKOG SRCA Indijski volonter pomaže siromašnoj djeci u borbi protiv covida

Indijac Ashok Kurmi je volonter koji poput socijalnog radnika pomaže svojim brojnim mladim obožavateljima u borbi protiv koronavirusa u sirotinjskim četvrtima Mumbaija odjeven u klauna

Crveni nosovi, klaunovi doktori, arhiva.

 

U crvenom odijelu klauna jarkih boja, s perikom u duginim bojama i živopisno našminkanim licem, taj 37-godišnji menadžer dane provodi dezinficirajući javne prostore, distribuirajući maske za lice i šireći svijest o covidu-19.

- Općinski radnici pri obilasku siromašnih gradskih četvrti odjeveni su u kompletu zaštitnu opremu koja plaši njihove stanovnike, osobito djecu - rekao je Kurmi AFP-u.

- Zahvaljujući različitim kostimima klauna mogu informirati stanovnike o covidu, pritom ih ne plašeći i mogu im bar malo pomoći.

U posljednjih godinu dana često se maskirao u Djeda Mraza, Mickeyja Mousea i Marvelova superheroja Spidermana. No djeci je, čini se, najmilije kad im stigne odjeven u klauna.

Kad je nedavno posjetio najveće indijsko sirotinjsko naselje Dharavi, djeca su ga oduševljeno slijedila, skandirajući 'joker, joker', pružajući mu pritom dlanove da ih dezinficira.

Uz pomoć vizualnih pomagala i plakata, Kurmi im je strpljivo pokazivao kako pravilno prati ruke i nositi zaštitne maske za lice.

- Posljednjih sam 15 godina radio u jednoj farmaceutskoj tvrtki, no socijalni rad, posebno s djecom, moja je strast - rekao je.

Kaže da na kupnju kostima, šminke, dezinficijensa i zaštitnih maski troši oko 15.000 rupija (oko 205 dolara), što je trećina njegove mjesečne plaće.

Dok se Mumbai priprema za treći val koronavirusa, njegovi napori postaju još važniji.

Pandemija koronavirusa opustošila je Indiju, zarazila je preko 28 milijuna ljudi i ubila ih više od 300.000.

Unatoč rizicima kojih je svjestan dok posjećuje gusto naseljena područja poput Dharavija, Kurmi kaže da nije zabrinut.

- Dok ova pandemija ne završi, nastavit ću pomagati ljudima kao klaun - kaže uz osmijeh. 

 

Hina

 

Povezane vijesti