JEDAN JE MATOŠ Predstava 'Umorne priče' oblikovana kao mozaik kazališta i tehnologije

Kako krize, bilo društvene ili ekonomske prirode, od pamtivijeka otvaraju teme društveno-političkih pitanja u sukobu s individualnim mišljenjem, tako priča predstave 'Umorne priče' otvara aktualnu i vrlo ranjivu temu o ljudskoj individualnosti

A. G. Matoš, Umorne priče

 

Nova premijera Eurokaza je u ponedjeljak, 14. lipnja u Pogonu Jedinstvo, predstava 'Umorne priče' redateljice Ive Srnec Hamer, autorski projekt prema literarnom stvaralaštvu A. G. Matoša inspiriran individualnim i kolektivnim i oblikovan kao mozaik kazališta i tehnologije.

Temeljena na novelama i pjesmama Antuna Gustava Matoša, predstava 'Umorne priče' bavi se suodnosom individualnog i kolektivnog, postavljajući pitanja poput - Tko sam ja kao pojedinac? Tko sam ja u društvu i kako ono utječe na moju individualnost? Čiji je život vredniji; jesam li ja važan kao pojedinac ili okolina koja me okružuje?

Kako krize, bilo društvene ili ekonomske prirode, od pamtivijeka otvaraju teme društveno-političkih pitanja u sukobu s individualnim mišljenjem, tako priča predstave 'Umorne priče' otvara aktualnu i vrlo ranjivu temu o ljudskoj individualnosti, stoji u najavi.

Budući da je pandemija koronavirusa i kazališnom svijetu zatvorila vrata do publike, te preko noći promijenila uvjete rada i prikovala ih uz nove online metode komunikacije, u potrazi za novim načinima interakcije, 'Umorne priče' nastaju kao 'sretan spoj' kazališta i tehnologije, odnosno, multimedijalni projekt koji će na pozornici, između ostalog, zaživjeti i kao Zoom konferencija.

Tako će se profesionalnom glumačkom kvartetu, koji čine Rok Juričić, Katarina Madirazza, Matej Đurđević i Laura Bošnjak, pridružiti i šesteročlana ekipa glumaca amatera koja u predstavi putem Zooma sudjeluje u stvarnom vremenu.

Ispred kamera svojih uređaja u vlastitom prostoru animirat će scenografski materijal te tako zajednički stvarati mozaik koji će, mijenjajući se, stvarati pozadinsku vizualnu kulisu predstave.

Da bi se to tehnički i scenski ostvarilo sa svim popratnim efektima pobrinuo se istaknuti hrvatski multimedijalni umjetnik Vitar Drinković, koji će na principu fotogrametrije iz niza fotografija stvoriti impresivan 3D model, kao 'magičan začin' cijeloj scenografiji, koju autorski potpisuje.

Predstava je koprodukcija s Empiria Teatrom, a režira ju Iva Srnec, ujedno i utemeljiteljica i umjetnička voditeljica tog ove godine utemeljenog kazališta, osmišljenog kao poligon za ispreplitanje dokumentarnog i fikcionalnog u teatru: kroz istraživački proces za predstavu, autentična iskustva ljudi kakve susrećemo i poznajemo pretvaraju se u kazališne i multimedijalne forme.

Dramaturginja predstave je Dina Vukelić, koja je objedinila novele, dajući im okvir sačinjen od Matoševe poezije. Kostime za predstavu osmislila je i priredila Suzana Brezovec, a za glazbu i produkciju zaslužan je Marko Milovac.

 

Hina

 

Povezane vijesti