ZAGREBAČKI KVART SIGEČICA Obilježavanje Svjetskog dana oceana

Na gradskom asfaltu, u kvartu u kojem su ulice nazvane po otocima, niknuo je veliki morski mural - rezultat suradnje između WWF Adrije, umjetnika Borisa Bareta, animatora Mate Žaje i Duje Stojaka

Atlantski ocean, ilustracija.

 

Svjetski dan oceana svake se godine obilježava 8. lipnja, a Ujedinjeni narodi službeno su ga proglasili 1992. godine. I upravo na taj dan ove godine, zagrebački kvart Sigečica, u kojem su ulice nazvane po jadranskim otocima, dobio je ono što je nedostajalo - more!

Kako je pojašnjeno, mural pod nazivom 'Daj ribi šansu' poseban je iz bar dva razloga. Prvi je taj što ga krasi dodatni sloj proširene stvarnosti (eng. augmented reality) koji se aktivira pomoću pametnog telefona ili tableta. Sve što trebate je besplatno instalirati Artivive aplikaciju, prošetati do Rapske 26b, skenirati mural i na zaslonu vašeg uređaja oživjeti more. Ovo je prvi takav mural u Hrvatskoj, a još jedan stiže u Split. Druga posebnost su boje kojima je oslikan, a koje eliminiraju glavne onečišćujuće tvari prisutne u zraku (uključujući dušikove okside štetne za ljudsko zdravlje) te sprečavaju rast bakterija, plijesni i spora. Proizvođač navodi da površina od 100 metara kvadratnih ove boje djeluje kao i šuma iste površine. Sigurno ne postoji boja koja može zamijeniti usluge i blagodati stabala, ali u gradu koji ima vrlo malo zelenila po glavi stanovnika, ne može odmoći.

Nadalje, navedeno je da je mural nastao u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva.

- More hrani velik dio svjetskog stanovništva, a većina ribljih stokova je prelovljena. Europska unija je među najvećim uvoznicima hrane iz mora, a polovicu uvozi iz zemalja u razvoju, gdje gotovo milijardu ljudi u ovisi o moru kao osnovnom izvoru hrane i prihoda. Promjene se ne zbivaju samo u dalekim oceanima, one su prisutne i u Jadranu, što možete mjeriti i vlastitim iskustvom. Ukoliko ste imali priliku zaroniti u more prije 30 godina i danas, znate da su to dva potpuno različita svijeta. To potvrđuje i skupina međunarodnih znanstvenika na otoku Molatu koji su proteklih dana pod vodstvom WWF Adrije u potrazi za sklatom sivcem (Squatina squatina), nekoć široko zastupljenom, danas kritično ugroženom i strogo zaštićenom vrstom morskog psa - stoji u tekstu.

Sklat sivac se nalazi i na zagrebačkom muralu. Istaknuto je da u desetljeću koje je pred nama, odgovorno i održivo korištenje morskih resursa ključno je kako bismo mogli nastaviti koristiti usluge koje nam pružaju.

Inače, oceani zauzimaju 71 posto Zemljine površine i od 2000. godine službeno ih je pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean. Tako je i naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također dio Svjetskog oceana.

- Svake godine se obilježavanjem Svjetskog dana oceana pokušava podsjetiti ljude na izuzetnu važnost oceana za život na Zemlji te na katastrofalne posljedice koje onečišćenje, odlaganje smeća, pretjerani izlov ribe te istrebljenje nekih vrsta, kao što su kitovi i delfini, ima na oceane i na prirodnu ravnotežu našeg ekosustava, čiji su oceani bitan dio. Svaki ocean ima i morske planine. Kada bismo ih spojili u jednu liniju tvorile bi lanac dugačak više od 60.000 kilometara. Samo u Tihom oceanu nalazi se 14.000 morskih planina koje se uzdižu do visine od 610 do 1829 metara. Neke od njih su toliko visoke da strše iz mora u obliku podvodnih grebena. Većina biljaka i životinja koje žive u moru, žive na dubini od najviše 200 metara. Na većim dubinama uvjeti života postaju sve manje pogodni za život - objavljeno je na Narod.hr.

 

Izvor: Radio 101/Narod.hr

Fotografija: Tiago Fioreze

Klaudija Klanjčić