SVJETSKI DOKUMENTARCI ZagrebDox nakon pandemijske godine najavljuje festivalske goste

Od domaćih autora na festival će doći Bela Bračko-Milešević, Damir Markovina, Jozo Schmuch, Sara Alavanić, Marko Bičanić, Anđela i Davor Rostuhar, Petar Vukičević, Jasmina Beširević, Renata Lučić, Anja Koprivšek i Tiha Gudac, Andrijana Mirna Marin, David Bakarić, Marina Aničić Spremo

ZagrebDox-Najava

 

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, nakon godine u kojoj je dolazak gostiju na festival bio onemogućen, najavljuje dolazak dvadesetak filmaša koji će predstaviti svoje filmove na 17. izdanju koji počinje 13. lipnja.

Na festival stiže majstor dokumentarizma, izraelski filmaš Avi Mograbi, ovogodišnji dobitnik Nagrade Mojoj generaciji, koju direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu.

Mograbi se u svojim radovima uglavnom bavi konfliktom Izraela i Palestine, propitujući kako nasilje djeluje na pojedinca, a na zagrebačkom festivalu, programu Majstori Doxa prikazuje se njegov novi film 'Prve 54 godine', gdje komentira izraelsku okupaciju palestinskog teritorija.

Iz međunarodne konkurencije u Zagreb dolazi, među ostalima, iranska redateljica Firouzeh Khosrovani koja u filmu 'Obiteljska rendgenska slika', pobjedniku Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), kroz portret obitelji, progovara o vlastitom identitetu utemeljenom na oprečnim svjetonazorima njenih roditelja.

Ukrajinska redateljica Irine Cilik na ZagrebDoxu će predstaviti svoj dugometražni debi, film 'Zemlja je plava poput naranče', ovjenčan nagradom za režiju na Sundanceu, u kojem iz vizure samohrane majke dokumentira svakodnevicu jedne obitelji unutar ratne zone na istoku Ukrajine.

Bit će tu i dokumentaristica švicarsko-albanskog porijekla, Dea Gjinovci, s filmom 'Buđenje na Marsu', kojim bilježi tajanstveni fenomen koji pogađa Švedsku protekla dva desetljeća - sindrom rezignacije od koje baš u toj zemlji obolijevaju gotovo isključivo djeca tražitelja azila, dok će autorica Natalia Yefimkina predstaviti film 'Ljudi iz garaže' koji prati živote u garažama koji je zadesio brojne Ruse.

Od autora iz regionalne konkurencije festival će ugostiti srpsku glumicu Danijelu Štajnfeld koja u potresnom filmu 'Zacijeli me' otkriva vlastitu priču kako bi otvorila prostor za traumatična iskustva žrtava seksualnog nasilja te mađarsku redateljicu Alexu Bakony koja u svom dugometražnom debiju 'Tobi u bojama duge' prati transrodnog adolescenta na turbulentnom putu prema odrastanju i sazrijevanju.

Predstavit će još Cristinu Hanes i Isabellu Rinaldi, redateljice dokumentarca 'Pokajnici?' o borbi roditelja da svojoj djeci osiguraju sretnu i sigurnu budućnost te rumunjskog redatelja Tudora Platona koji u filmu 'Kuća lutaka' prati grupu 70-godišnjakinja koje, daleko od svojih supruga i svakodnevne rutine, izmjenjuju male životne radosti.

Dolazi i nekoliko autora čiji će filmovi biti prikazani u popratnim programima - Rafa Molés jedan je od scenarista filma 'Juha od jastoga' o gradiću na Islandu, koji je dio programa Stanje stvari, a u Zagreb stiže i jedna od autorica filma 'Tinejdžerske priče iz karantene' iz programa Teen Dox, Marie-Pierre Jaury dolazi s filmom koji donosi portret adolescencije iz pariškog predgrađa u pandemijskoj 2020., a njemački autor Tamer Jandali s filmom 'Laka ljubav' koji  prati ljubavne zgode mlade generacije urbanih Nijemaca i prikazuje se u novom programu Ljubav.

U Međunarodnom žiriju su redatelj, scenarist i producent Rajko Grlić, montažerka Vesna Biljan Pušić te ruski redatelj Ilja Povolockij, čiji je film 'Pjena' nagrađen Velikim pečatom za najbolji film u Međunarodnoj konkurenciji i posebnim priznanjem mladog žirija na ZagrebDoxu 2020.

Regionalni žiri čine nagrađivani domaći redatelj Đuro Gavran, rumunjski redatelj, snimatelj i istraživački novinar Radu Ciorniciuc te povjesničarka filma i selektorica Jasmin Basic.

U Mladom žiriju, koji odlučuje o dobitniku Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina, su producentica i selektorica Lejla Dedić, promotorica u filmskoj industriji Mirjam Wiekenkamp te psiholog i znanstvenik Boris Jokić.

Nagradu Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava dodjelit će žiri u kojem su producent i festivalski programer Oliver Sertić, iranski filmski autor, producent, fotograf i istraživač Mehrdad Oskouei te dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin.

Članovi FIPRESCI žirija su filmski kritičar Ruggero Calich, filmski kritičar i izvanredni profesor na Danskoj školi medija i novinarstva u Aarhusu Steffen Moestrup te kanadska filmska kritičarka i spisateljica Justine Smith. Teen Dox žiri sastoji se od učenika Američke međunarodne škole u Zagrebu.

ZagrebDox će ugostiti i koordinatoricu industrijskog programa Glendu Balucani i Miguela Ribeira iz festivalske direkcije Međunarodnog festivala Doclisboa. Oni će tijekom festivala domaćih filmskim profesionalcima predstaviti industrijski program Nebulae koji se s ciljem umrežavanja filmskih profesionalaca održava tijekom tog lisabonskog festivala.

Od domaćih autora na festival će doći Bela Bračko-Milešević, Damir Markovina, Jozo Schmuch, Sara Alavanić, Marko Bičanić, Anđela i Davor Rostuhar, Petar Vukičević, Jasmina Beširević, Renata Lučić, Anja Koprivšek i Tiha Gudac, Andrijana Mirna Marin, David Bakarić, Marina Aničić Spremo.

Bit će tu i autorice retrospektivnog programa Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom selektorice Diane Nenadić - Ljubica Janković, Katarina Zrinka Matijević, Tatjana Božić, Biljana Čakić, Vlatka Vorkapić, Dana Budisavljević, Ljiljana Šišmanović, Ivona Juka, Tiha Gudac, Martina Meštrović i Tanja Vujasinović.
 

Hina

 

Povezane vijesti