PREDAVANJE VESNE BARILAR Zagorkine Zlice od Opaka - kakvu nam priču pričaju njezine mračne ženske figure

Zagorka je stvorila brojne ženske likove mračnih osobnosti koji se također opiru patrijarhalnim kulturnim definicijama ženstva. Izlaganje je zamišljeno upravo kao razgovor o njima

Zagorkine knjige, ilustracija.

 

U sklopu ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, u srijedu 23. lipnja 2021., u 19 sati, organizirano je predavanje Vesne Barilar 'Zagorkine Zlice od Opaka - kakvu nam priču pričaju njezine mračne ženske figure'.

- Marija Jurić Zagorka autorica je koja se višestruko služi narativnim konvencijama povijesne romanse kako bi privukla čitateljice i čitatelje ljubavno-avanturističkim zapletima, uplećući u narativno tkivo romana ženske strategije rodnog otpora patrijarhalnom sustavu. I kada pomislimo na nositeljice otpora društvenim konvencijama i nametnutim ulogama u njezinim romanima, obično se prvo sjetimo pozitivki. Međutim, Zagorka je stvorila brojne ženske likove mračnih osobnosti koji se također opiru patrijarhalnim kulturnim definicijama ženstva. Upravo je njihovo postojanje u mnogim romanima ključno za razvoj naracije tih romana, a svojim prkosnim osobnostima i nesputanim djelovanjem (in)direktno svjedoče svoj otpor. Izlaganje je zamišljeno upravo kao razgovor o njima - pojašnjeno je iz Centra za ženske studije.

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

 

Izvor: Centar za ženske studije

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti