Odlazak u legendu: Umro je Lou Reed, glazbenik koji je redefinirao pop glazbu

U svibnju ove godine transplantirana mu je jetra nakon što mu je dijagnosticirano kronično zatajenje jetre. Reed je otvoreno govorio o svojoj ovisnosti o drogama i alkoholu u svojoj glazbi, a jedna od njegovih najpoznatijih pjesama zove se Heroin

Legendarni i utjecajni američki glazbenik Lou Reed umro je u nedjelju u 71. godini, izvijestio je list Rolling Stone.
Reed je najpoznatiji po svom radu u 60-ima kao gitarist, pjevač i tekstopisac za grupu Velvet Underground nakon čijeg je raspada 1970. nastavio solo karijeru. Reed je imao veliki utjecaj na američku kulturu uvodeći avangardni rock, pop-art i pjesme o životu na ulici, drogi, otuđenju i nasilju u mainstream glazbu.

Njegova suradnja s ocem pop-arta Andyjem Warholom smatra se jednom od najvažnijih kolaboracija u suvremenoj kulturi.

Uzrok smrti još nije otkriven, a Rolling Stone je izvijestio da je Reed umro danas.

Iako Velvet Underground nisu imali komercijalni uspjeh u 60-ima, njihova popularnost i utjecaj znatno su porasli u idućim desetljećima, ostavivši trajan trag na glam, punk i alternativni rock.

Grupa je 1996. primljena u Kuću slavnih rock'n'rolla.

Lou Reed je rođen u Brooklynu 1942., a većinu djetinjstva proveo je na Long Islandu. Deklarirao se kao biseksualac, a kao tinejdžer bio je podvrgnut terapiji elektrošokovima.

Reed se 2008. oženio umjetnicom Laurie Anderson. U svibnju ove godine transplantirana mu je jetra nakon što mu je dijagnosticirano kronično zatajenje jetre.

Reed je otvoreno govorio o svojoj ovisnosti o drogama i alkoholu u svojoj glazbi, a jedna od njegovih najpoznatijih pjesama zove se Heroin.

Hina