LUDBREG Zaposlene četiri žene u sklopu projekta Zaželi II pod nazivom 'Pomažimo sebi - pomažimo drugima'

Korisnici su osobe starije od 65 godina života koje su ujedno i osobe u nepovoljnom životnom položaju što materijalnom, što zdravstvenom ili osobe s invaliditetom koje žive na teško dostupnim i slabije naseljenim ruralnim mjestima

Potpisivanje ugovora s prvim zaposlenicama.

 

U sklopu projekta Zaželi II pod nazivom Pomažimo sebi - pomažimo drugima kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg zaposlene su prve četiri ženske osobe.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Varaždin i Centar za socijalnu skrb Ludbreg.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupno 20 žena biti će zaposleno 12 mjeseci. Projekt je vrijedan 1.823.540,00 kuna i u 100-postotnom je iznosu financiran od strane Europske unije sredstvima Europskog socijalnog fonda.

- Kroz projekt zapravo ostvarujemo dva cilja. Prvi je osnaživanje i unapređenje radnog potencijala 20 žena koje spadaju u skupinu teže zapošljivih osoba, niže razine obrazovanja, spadaju u skupinu srednje životne dobi i žive u ruralnom području te su neuspješne u pronalaženju posla. Zbog toga one su društveno izolirane i neaktivne što dugoročno ima za posljedicu različite psihičke i zdravstvene tegobe, te slabu motiviranost za stručno usavršavanje i rad na osobnom razvoju što dodatno otežava pristup tržištu rada. Projektne aktivnosti uključuju obrazovanje 20 žena što omogućuje stjecanje novih znanja i sposobnosti te tako pridonosi povećanju konkurentnosti na tržištu rada i nakon provedbe projekta. Zapošljavanje u okviru projekta osigurat će im socijalnu uključenost, društvenu povezanost, financijsku neovisnost i povećanu razinu motiviranosti za daljnji rad i učenje - objašnjava Mirjana Jerbić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg.

Drugi, specifični cilj projekta pridonosi povećanju kvalitete života 120 krajnjih korisnika starije životne dobi.

- Korisnici su osobe starije od 65 godina života koje su ujedno i osobe u nepovoljnom životnom položaju što materijalnom, što zdravstvenom ili osobe s invaliditetom koje žive na teško dostupnim i slabije naseljenim ruralnim mjestima koji nemaju zakonskih obveznika uzdržavanja ili su oni udaljeni i ne mogu im pružiti svakodnevnu njegu stoga su i to naši korisnici projekta Zaželi faza II - kaže Mirjana Jerbić te naglašava da će se kroz projekt nastojati riješiti i problematika socijalne isključenosti i siromaštvo osoba starije životne dobi kojima prijeti institucionaliziranje.

- Žene će u 12 mjeseci svoga rada brinuti o 120 korisnika, dakle svaka žena brinut će o šestero osoba donoseći im hranu, lijekove, ogrjev, brinuti o higijeni i čistoći prostora u kojem korisnici žive, pomoći im u plaćanju računa i voditi brigu da se lijekovi redovno uzimaju, pomoći im pri odlasku kod liječnika, u banku, CZSS, poštu i druge institucije bitne za normalno funkcioniranje ljudi starije životne dobi - zaključuje Mirjana Jerbić.

 

Izvor: Grad Ludbreg

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti