ZAGREB Završila Izložba 'Murtić 100' u čast stote godišnjice rođenja Ede Murtića

Postav s više od stotinu Murtićevih djela realizirali su HDLU i Fondacija Murtić s partnerima - Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Lauba te Hrvatsko narodno kazalište

Vizual izložbe.

 

U čast stote obljetnice rođenja genija modernog slikarstva Ede Murtića, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske umjetnosti čija su djela obilježila i formirala kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici 20. stoljeća, u zagrebačkom Domu HDLU-a, odnosno u Meštrovićevu paviljonu, u organizaciji s Fondacijom Murtić, od 25. svibnja pa sve do 18. srpnja 2021. ljubitelji apstraktnog slikarstva imali su priliku pogledati multimedijalnu Izložbu 'Murtić 100'.

Posjetitelji su mogli uživati u više od 100 nevjerojatnih djela u kojima se očitovala Murtićeva prisutnost kroz djela od 1940-ih do ranih 2000-ih godina, a posebnost izložbe činila je tematska, formalna i tehnička raznolikost njegova stvaralaštva koja je predstavljena kroz koncipirane prostore Doma HDLU - Meštrovićeva paviljona, podijeljene u tri galerije. Kako je i najavljeno, u Galeriji Bačva naglašen se dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićevog stvaralačkog pristupa, u Galeriji PM postavljeni su Murtićevi aktivistički ciklusi - posvećeni anti-ratnoj tematici, dok su u Galeriji Prsten predstavljeni ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama.

Među brojnim posjetiteljima svoj obol dali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Tomislav Buntak - predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Branko Franceschi - ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti te mnogi drugi istaknuti uzvanici. Izložbu je u zadnjem tjednu posjetio i Tomislav Tomašević, nedavno novoizabrani gradonačelnik Zagreba, u društvu svojih zamjenika Luke Korlaeta i Danijele Dolenec te uz stručno vodstvo i uz članove obitelji Murtić.

Kako saznajemo s web stranice HDLU-a, sin Ranko Murtić je nakon svečanog otvorenja izjavio između ostalog da je taj trenutak za Fondaciju Murtić dvojako važan i znakovit.

- Prvo, izložbom obilježavamo 100 godina rođenja mog oca, a drugo, ovaj trenutak označava i početak formalnog postojanja Fondacije Murtić koja djeluje od 2008. godine u kojem smo s Brankom Franceschijem realizirali nekoliko vrlo značajnih izdavačko-izlagačkih projekata. Nadam se da je ovo uspješan primjer djelovanja Fondacije Murtić, a tako planiramo nastaviti i dalje s radom.

Pojašnjeno je da je Fondacija Murtić zasnovana na materijalnoj i nematerijalnoj ostavštini Ede Murtića, jednog od najutjecajnijih likovnih umjetnika i kulturnih djelatnika dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i regiji, koji je svojim djelom unutar internacionalne paradigme slikarstva zrelog modernizma i gestualne apstrakcije ostvario prepoznatljivu i prepoznatu inačicu snažne kolorističke izražajnosti.

Projekt 'Murtić 100', koji je realiziran u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, osim djela velikog Ede Murtića uključio je i Izložbu 'Nova apstrakcija' u Laubi - kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021., Međunarodni simpozij 'Gesta i sloboda' u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021., kao i niz popratnih događanja, među kojima su reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama.

Izložba 'Murtić 100' postavljena je pod umjetničkim vodstvom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Prilikom otvorenja, kustos je rekao da je Edo Murtić 'svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma i da je svojim opusom postao najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji'.

- Edo Murtić svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici 20. stoljeća. U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Prvu samostalnu izložbu održao je u Zagrebu 1935. godine. Murtićevo rano figurativno slikarstvo, zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u osobenu varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru - objavljeno je.

Izložbu su popratile likovne radionice za četiri dobne skupine: pet do osam godina, deset do 15 godina, 15+ godina i 55+ godina.

Postav s više od stotinu Murtićevih djela realizirali su HDLU i Fondacija Murtić s partnerima - Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Lauba te Hrvatsko narodno kazalište.

Sve u svemu, Grad Zagreb se još jednom ovom Izložbom potvrdio kao grad kulture.

 

Izvor: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti