CANNES Antoneta Alamat Kusijanović s filmskim prvijencem 'Murina' dobitnica Zlatne kamere

Ove godine se za Zlatnu kameru natjecao čak 31 film, a 'Murinu' i Antonetu najboljim je proglasio nezavisni žiri kojim je predsjedala francuska glumica Mélanie Thierry

Antoneta Alamat Kusijanović

 

Filmski prvijenac dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović ‘Murina’ osvojio je Zlatnu kameru u Cannesu. Naša redateljica ima dvostruki razlog za slavlje, jer je, piše Gloria, na svijet u petak, 16. srpnja, donijela malenog dječaka.

Inače, ‘Murina’ je u subotu, 17. srpnja 2021., otvorila i Filmski festival u Puli, a podsjećamo kako je 10. srpnja 2021. u prepunom kazalištu Croisette u Cannesu doživio svoju svjetsku premijeru. Bio je ovo prvi put nakon 2015. godine kako hrvatski predstavnici sudjeluju na najprestižnijem filmskom festivalu na svijetu.

Nagrada se u Cannesu, piše Gloria, dodjeljuje od 1978. godine, a za nju se mogu natjecati redatelji debitanti u svim glavnim festivalskim programima - od službene konkurencije i pobočnog Un Certain Regard do paralelnih programa Tjedan kritike i 15 dana autora, u kojem je i prikazana 'Murina'. Ove godine se za Zlatnu kameru natjecao čak 31 film, a 'Murinu' i Antonetu najboljim je proglasio nezavisni žiri kojim je predsjedala francuska glumica Mélanie Thierry.

 

Izvor: DuList

Klaudija Klanjčić