LOKALNA AKCIJSKA GRUPA KARAŠICA Predstavljanje projekta 'E-Art' u okviru programa 'Umjetnost i kultura online'

Projekt 'E-Art' omogućava svima da iz udobnosti svoga doma, računalom ili pametnim telefonom, otputuju na do sad rjeđe posjećene destinacije u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Vizual projekta.

 

Lokalna akcijska grupa (LAG) Karašica u okviru programa 'Umjetnost i kultura online' predstavlja projekt 'E-Art'. Partner na projektu je LAG Cetinska Krajina iz Sinja. Putem projekta 'E-Art' područja ova dva LAG-a prezentirat će se putem online radionica i predavanja, s posebnim naglaskom na zaštićenu kulturnu baštinu, muzeje, dvorce i običaje.

Kako je objavio Culturenet.hr, uslijed svjetske epidemije bolesti covid-19 putovanja su za mnoge postala još većim luksuzom nego prije. Projekt 'E-Art' omogućava svima da iz udobnosti svoga doma, računalom ili pametnim telefonom, otputuju na do sad rjeđe posjećene destinacije u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Za sada virtualno, gosti će upoznati dvorce i muzeje u Valpovu, Našicama, Belišću, Donjem Miholjcu i Sinju, imati priliku 'prošetati' etno kućama na seoskim domaćinstvima, ali i doznati više o UNESCO-m zaštićenoj hrvatskoj nematerijalnoj baštini, viteškoj igri 'Sinjska alka' i kraljicama 'Ljeljama' iz Gorjana kod Đakova. Uz 'turističke obilaske', svi zainteresirani moći će sudjelovati i u online radionicama organiziranima s ciljem očuvanja tradicije. Na njima će, primjerice, naučiti slavonske i dalmatinske plesove, zatim kako od papira, drveta i slame izraditi adventski vijenac, drvene igračke i 'Licitarska srca', izraditi zlatovez, slikati neuobičajenim tehnikama koristeći omiljeni slavonski začin - mljevenu crvenu papriku, a zatim sve 'zaliti' Frankovkom, crnim vinom tipičnim upravo za područje Slavonije - pojašnjeno je.

- Doživite umjetnost i kulturu podravske Slavonije i Dalmatinske zagore virtualnim posjetima dvorcima, muzejima i etno kućama, sudjelujte u 'online' kreativnim radionicama i upoznajte povijesne tradicije sjevera i juga Hrvatske sa svjetske liste zaštićene kulturne baštine UNESCO-a - poručio je organizator.

Također je navedeno da polaznici programa mogu biti iz dobnih skupina do navršenih 25 godina i od navršenih 54 godine. Svi zainteresirani, s područja cijele Hrvatske, moći će sudjelovanje prijaviti putem poveznice koju će primiti e-mailom, prema uputama koje će biti objavljene na web i Facebook stranicama LAG Karašica i LAG Cetinska krajina.

- Online radionice mnogim će polaznicima zasigurno poslužiti kao inspiracija za daljnje usavršavanje dok će virtualni obilasci znamenitosti, po završetku ograničenja putovanja uslijed epidemije covida, biti inspiracija za zanimljiv vikend izlet u kraju pored pitomih panonskih rijeka Drave i Karašice te uzduž bistre i hitre Cetine - objavljeno je.

Detaljni raspored projektnih aktivnosti bit će objavljen uoči svakoga tromjesečja, a raspored s detaljnim opisom objavit će se uoči svake od virtualne ture i radionice. Trenutni raspored aktivnosti za razdoblje od mjeseca kolovoza 2021. do svibnja 2022. može se pogledati ovdje.

Naposljetku je navedeno da projekt podržava Ministarstvo kulture i medija putem poziva 'Umjetnost i kultura online'. Ukupna vrijednost projekta je 485.520,00 kuna uz odnos sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 412.692,00 kuna te 72.828,00 kuna iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

 

Izvor: Culturenet.hr

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti