RAB FILM FESTIVAL Genijalna 'Murina' najbolji je film ovogodišnjeg festivala

Žiri je dodijelio i specijalno priznanje dokumentarnom filmu Tihe K. Gudac 'Žica', o migrantskoj krizi i događanjima na hrvatsko-slovenskoj granici

Film Murina

 

Najbolji film 3. Rab Film Festivala po ocjeni stručnog žirija je 'Murina' Antonete Alamat Kusijanović, a publika je najboljim ocijenila film 'Lihvar' Nemanje Ćeranića, objavljeno je u u nedjelju, na zatvaranju festivala.

Tročlani stručni žiri činili su autor dokumentarnih filmova, producent i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski te glumice Nina Violić i Daria Lorenci Flatz. Prema njihovu obrazloženju, film 'Murina' se bavi obiteljskim nasiljem i bolnim sazrijevanjem djevojke uz grubog oca, na vrlo nježan, meditativan, erotičan i poetičan način, kroz vrhunska glumačka ostvarenja i predivan vizualni identitet.

Žiri je dodijelio i specijalno priznanje dokumentarnom filmu Tihe K. Gudac 'Žica', o migrantskoj krizi i događanjima na hrvatsko-slovenskoj granici. Kako je obrazložio žiri, film zaslužuje priznanje jer se bavi aktualnom temom migracija ne zauzimajući stav, prateći kompleksnost života na hrvatsko-slovenskoj granici, uz žilet-žicu. Film putem različitih stajališta poziva na dijalog i ljudskost, naveo je stručni žiri.

Publiku je pratila svečanost zatvaranja te igrani film 'Jahači pravde', danskog režisera Andersa Thomasa Jensena, prikazan nakon svečanosti izvan konkurencije, s gledališta na obali i s plovila u uvali Prva Padova.  Okupljene su pozdravili direktor festivala Robert Tomić Zuber i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić. 

U konkurenciji za nagrade bila su tri igrana filma i tri dokumentarna. Zbog epidemioloških okolnosti festival je organiziran u smanjenom opsegu.

 

Hina

 

Povezane vijesti