DOBRA VIJEST Italija i Hrvatska udružile snage kako bi destinacije učinile pristupačnima turistima s invaliditetom

Projekt Tourism4All uključuje razvoj i promicanje široke prekogranične mreže pristupačnih turističkih odredišta, uključujući ona prirodna i kulturna te urbane prostore i plaže

Turizam, osobe s invaliditetom

 

'Tourism4All - Razvoj prekogranične mreže za promicanje pristupačnih turističkih destinacija' projekt je čiji je cilj razvoj i promicanje prekogranične mreže turističkih destinacija te osmišljavanje zajedničkog pristupa i metodologije za promicanje turizma, prvenstveno za osobe s invaliditetom.

Ovim projektom Hrvatska udruga kampera (KUH), uz podršku konzultantske tvrtke TeamEU - Razvojni centar doo, aktivno se uključila u razvoj prekogranične mreže za poticanje razvoja pristupačnih prirodnih i kulturnih turističkih destinacija i smještajne kapacitete.

Projekt uključuje razvoj analize i provedbu zajedničkih aktivnosti, kao i razvoj pilot projekata za poboljšanje pristupačnosti u deset prirodnih područja i mjesta kulturne baštine u zemljama partnerima projekta. Pokazne aktivnosti u kontekstu smještajnih kapaciteta odvijat će se u suradnji s Valamar Rivierom d.d., na primjeru mobilnih kućica potpuno prilagođenih za boravak osoba s invaliditetom i osoba s invaliditetom.

Dakle, projekt Tourism4All uključuje razvoj i promicanje široke prekogranične mreže pristupačnih turističkih odredišta, uključujući ona prirodna i kulturna te urbane prostore i plaže radi promicanja društvene uključenosti, kroz razmjenu dobre prakse, evaluaciju metode, te zajedničke usluge za promicanje turizma, a u korist osoba sa smanjenom pokretljivošću te djece s teškoćama u razvoju, ali i svih drugih ranjivih skupina, poput starije populacije te osoba s alergijama i slično.

Aktivnosti će uključivati ​​konkretne intervencije i implementaciju sadržaja i usluga koji će omogućiti bolju dostupnost širokom rasponu ciljnih skupina turista, a s druge strane velika će se pozornost posvetiti aktivnostima koje će uključivati ​​edukaciju turističkih djelatnika i marketinšku promociju na rezultate projekta.

Partneri na projektu su Regione Molise (vodeći partner - Italija), zatim Italija - Regione Veneto (Dipartimento Turismo), ConCentro (Azienda Speciale Camera di Commercio Pordenone), IRECOOP (Istituto Regionale per l'Educazione e Studi Cooperativo), Delta 2000, Società Cooperativa Sociale Odòs i Regione Puglia (Dipartimento Turismo, Economia della Cultura e Valorizzazione del Territorio) i Hrvatska-javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Grad Zadar, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Grad Buje, LAG Brač i Hrvatski sindikat kampova (KUH).

Projekt je započeo 1. studenog 2018., a završit će nakon 37 mjeseci, 31. prosinca ove godine. Njegova vrijednost je 2,6 milijuna eura.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti