MINISTARSTVO KULTURE 35 milijuna kuna za ‘Čitanjem do uključivog društva’

Kako bi dodatno pridonijelo promociji i afirmaciji čitanja te razvoju čitalačke kulture u godini proglašenoj ‘Godinom čitanja’, Ministarstvo kulture i medija će s 35 milijuna kuna financirati 12 projeknih prijedloga stiglih na poziv ‘Čitanjem do uključivog društva’

Knjige, ilustracija.

 

Nakon provedenog natječajnog postupka i odabira projekata, u okviru Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 2014.-2020., ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek donijela je odluku o financiranju projekata u okviru otvorenog (privremenog) poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Čitanjem do uključivog društva’ (skupina aktivnosti A), priopćeno je iz Ministarstva.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, kako bi knjiga i književnost bila dostupna i u najudaljenijim krajevima Hrvatske, priprema i provedba aktivnosti poticanja čitanja za pripadnike ranjivih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.

Poziv ‘Čitanjem do uključivog društva’ usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti pripadnika ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje projektnim prijedlozima u skupini aktivnosti A ovoga Poziva iznosi 35 milijuna kuna. Od toga je 85 posto osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna RH.

Poziv se provodi u okviru prioritetne osi 2 - ‘Socijalno uključivanje’, specifičnog cilja 9.i.1 ‘Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina i borba protiv svih oblika diskriminacije’.

 

Hina

 

Povezane vijesti