SJAJAN ČOVJEK Alex Brooker u hvaljenom dokumentarcu tumači vlastiti život s invaliditetom

Alex gleda u budućnost, napokon se može pozabaviti svojim brigama oko vlastitog zdravlja i mobilnosti i spreman je istražiti koje mu medicinske mogućnosti mogu biti na raspolaganju

Alex Brooker

 

U svom intimnom i iznimno osobnom dokumentarcu 'Disabilty And Me' (Invaliditet i ja), komičar i TV voditelj Alex Brooker ispituje svoju nesposobnost da po prvi put prizna koliko invaliditet utječe na to tko je on, koje je naime njegovo mjesto u društvu općenito.

Alex u dokumentarcu ponovno pregledava ključne trenutke iz svoje prošlosti, otkrivajući i radosna i teška sjećanja.

Razgovarajući s obitelji i prijateljima koje nikada prije nije imao, Alex se bavi elementima svog invaliditeta koje je do sada izbjegavao kao nešto negativno, društveno neprihvatljivo.

Okrećući se sadašnjosti, Alex istražuje što zapravo danas znači biti osoba s invaliditetom u Velikoj Britaniji.

Priznajući u svom hvaljenom dokumentarcu da nije bio u kontaktu s mnogim osobama s invaliditetom, Alex se suočava sa životom Britanaca s invaliditetom diljem zemlje kako bi uvidio stvarnost svakodnevnog života - od predrasuda i nedostatka podrške do otpornosti koja se može svesti na sintgmu 'samo biti ja'.

Alex gleda u budućnost, napokon se može pozabaviti svojim brigama oko vlastitog zdravlja i mobilnosti i spreman je istražiti koje mu medicinske mogućnosti mogu biti na raspolaganju. Do kraja dokumentarca, Alex ima novu perspektivu o tome kako biti osoba s invaliditetom i ulogu koju će odigrati za njegov osjećaj jastva do kraja života.

Sjajan je to čovjek, Alex Brooker, da je više takvih autora osobe s invaliditetom ne bi više bile društvena manjina. Ne pristajem, napisa Božica Ravlić, biti društvena manjina samo zato što se krećem u kolicima.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti