MUZEJ CVELFERIJE Virtualna šetnja kroz izložbu 'Dvanaest boja Cvelferije'

Prva virtualna šetnja Muzeja Cvelferije kroz izložbu 'Dvanaest boja Cvelferije' prikazuje kulturno-povijesni razvoj prostora smještenog uz rijeku Savu i Spačvansku šumu

Vizual izložbe.

 

- Kroz predmete iz Etnografske, Kulturno-povijesne zbirke te posuđene predmete iz Arheološke zbirke Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje raspoređene kroz dvanaest tema, a na temelju istraživanja provedenih u posljednjih pet godina, kada je i Muzej Cvelferije osnovan, namjera je da se posjetiteljima predstavi Cvelferija - objavljeno je na www.culturenet.hr.

Na qtour.org pojašnjeno je što uopće znači riječ 'cvelferija'. Naime, dvanaest boja krasilo je kapute graničara 12. Drenovačke satnije. Od njemačkog zwölf, što znači dvanaest, ovaj je kraj prozvan Cvelferijom.

- Na početku izložbe je lik Šokca Antuna. Odjeven u špenzle kakvo se nosilo u vrijeme Vojne granice kada su Drenovci bili sjedište 12. kompanije 7. Brodske pukovnije, pripovijeda o svome životu kroz 19. i 20. stoljeće. Nadalje, prisjeća se svog odrastanja u velikim obiteljskim zadrugama, godišnjih i životnih običaja te stalne brige oko čuvanja granice. Prodorom stranog kapitala dolazi do iskorištavanja šumskog bogatstva, ali i značajnog razvoja ovog područja - stoji u objašnjenju.

Autori izložbe su Martina Kelava, mag. ethnol. et anthrop., kustosica i Ivan Lučić, mag. hist., kustos.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija te Općine Drenovci.

Više o samoj izložbi možete pogledati ovdje.

- Muzej Cvelferije osnovan je 30. studenog 2015. godine Odlukom Općinskog vijeća Općine Drenovci, a ideja o osnivanju muzeja na području Cvelferije prvi se puta pojavljuje u okviru Udruge 'Duhovno hrašće' iz Drenovaca. Potreba za istraživanjem i dokumentiranjem kulturne baštine te vizija budućeg muzeja iznesena je 1996. godine u članku etnologa Damira Kremenića objavljenom u drenovačkom 'Hrašću - časopisu za knjiženost, umjetnost, kulturu i povijest'. U istome časopisu zabilježeno je 2013. godine prvo održavanje manifestacije 'Noć muzeja' u organizaciji Udruge za očuvanje tradicijskih rukotvorina 'Čuvarice', uz veliku potporu Općine Drenovci. Daljni korak koji je prethodio osnivanju muzeja bila je Akcija spašavanja baštine u poplavljenim selima županjske Posavine 2014. godine, koju je koordinirao Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja uz sudjelovanje više od pedeset muzealaca s područja cijele Hrvatske te volontera i zaposlenika javnih radova. Rezultat ove akcije je više od dvije tisuće predmeta koji danas čine fundus muzeja. Muzej je smješten u privremenom prostoru do izgradnje nove muzejske zgrade i stalnog postava - objavljeno je na muih.hr.

Muzej Cvelferije ima sjedište na adresi: Toljani 1, 32257 Drenovci, telefon: 032/525-265, email: muzej.cvelferije@gmail.com.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti