DOBRA VIJEST Agencija CDC pokreće nove programe za osobe s intelektualnim i razvojnim teškoćama tijekom pandemije

Cilj ovih istraživanja je pomoći osobama s ADHD-om te različitim oblicima invaliditeta, njihovim roditeljima i drugim skrbnicima podijeliti kritične informacije o pandemiji i što mogu očekivati ​​prilikom testiranja ili cijepljenja te im objasniti kako ostati sigurni ako nisu cijepljeni

Osoba s invaliditetom

 

Pandemija uzrokovana koronavirusom stvorila je jedinstvene izazove za osobe s intelektualnim i razvojnim teškoćama.

Kako bi ih riješili, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) stvorio je komplet mehanizama za covid-19 s komunikacijskim resursima koji na jednostavan način objašnjavaju kako se osobe s invaliditetom i njihovi skrbnici mogu zaštititi od ovog opakog virusa koji nam je svima zagorčao život.

- Osobe s intelektualnim i razvojnim teškoćama mogu doživjeti komunikacijske prepreke koje im otežavaju razumijevanje i djelovanje u skladu s ključnim zdravstvenim smjernicama - rekla je dr. Karen Remley, direktorica CDC-ovog Nacionalnog centra za razvojne poteškoće.

- Cilj ovih istraživanja je pomoći osobama s ADHD-om te različitim oblicima invaliditeta, njihovim roditeljima i drugim skrbnicima podijeliti kritične informacije o pandemiji i što mogu očekivati ​​prilikom testiranja ili cjepiva na covid te im objasniti kako ostati sigurni ako nisu cijepljeni - kazala je.

Kako bi razvio komplet alata, CDC je organizirao više razgovora s odraslim osobama s invaliditetom i njihovim skrbnicima koji su podijelili svoja tegobna iskustva u borbi s covidom.

Osim tih alata, CDC je producirao video zapise i web resurse na američkom znakovnom jeziku (ASL).

Do danas je, primjerice, više od jedan milijun ljudi pogledalo više od 40 video zapisa na znakovnom jeziku i 25 dokumenata koji se lako čitaju.

Agencija CDC radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, štiteći zdravlje i sigurnost Amerike. Sjedište CDC-a je u Atlanti, a njezini stručnjaci djeluju diljem Sjedinjenih Država i svijeta. Takve organizacije, barem zasad, u Republici Hrvatskoj nema, no, na sreću, ima inicijativa koje tu ‘rupu žele pokrpati’.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti