ANSAMBL LADO Svečano otvoren prvi festival Ansambla 'LADO na Mažurancu'

Festival 'LADO na Mažurancu' podržala je i Turistička zajednica grada Zagreba, a održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba

Prizor s festivala, ples Ladarica.

 

Vokalno-instrumentalnim koncertom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO svečano je 16. rujna 2021. otvoren prvi festival 'LADO na Mažurancu', kojim se želi revitalizirati područje parka, obogatiti kulturna ponuda grada Zagreba te predstaviti bogato djelovanje ove jedinstvene ustanove.

Koncerti koji su se trebali održati na otvorenoj pozornici na Mažurancu zbog kiše su preseljeni u dvoranu Ansambla LADO. Radi se o prezentaciji programa 'LADO Hop to the Top', koji je bio na rasporedu u 16 sati, samostalnom koncertu Orkestra Ansambla LADO u 18 sati, plesnom koncertu Ansambla LADO  u 19.30 sati, a kraj večeri bio je rezerviran za koncert benda The Kazetofon, koji je počeo u 21 sat.

- Prvog festivalskog dana na otvorenoj pozornici u parku Mažurancu premijerno je prikazan i program 'LADO Hop to the Top'. Radi se o rekreativnom programu namijenjenom širokoj populaciji koji žele održavati kondiciju uz treninge inspirirane hrvatskim tradicijskim plesovima i pjesmama. Program se u narednom periodu planira predstavljati i u drugim gradovima u Hrvatskoj, a želja je uključiti ga u ponudu fitness centara diljem zemlje - pojašnjeno je u vezi programa, koji je predstavljen oba dana Festivala u 16 sati.

Kraj večeri bio je rezerviran za Ladove goste, nagrađivanu žensku klapu Cesarice te premijeru instrumentalno-vokalnog etno jazz projekta Jazziane Croatice Borne Šercara i Ansambla LADO. Prva suradnja profesionalnog folklornog ansambla i proslavljenih jazzista inspirirana je pričama o hrvatskim mitovima i legendama - vješticama s Kleka, Kosjenki i Veroniki Desinićkoj, ribaru Palunku.

Festival je nastavljen i sutradan, 17. rujna, plesnim radionicama, radionicama rukotvorina i prezentacijom tradicijskih glazbala te posjetu fundusu i radionici Ansambla LADO. Projekcije dokumentarnog filma '70' Ansamblu LADO na Akademiji dramske umjetnosti na rasporedu su bile u 17.20 i 18.30 sati.

Etnografski muzej Zagreb i drugog dana Festivala posjetiteljima je nudio besplatan ulaz na izložbe, a organizirao je i vodstvo kroz izložbu 'Igračke - djetinjstvo zauvijek', koje je počelo u 17 sati te radionicu za školarce iz susjedstva u 14 sati.

Ulaz na sva događanja bio je slobodan uz poštovanje epidemioloških mjera prema uputama nadležnih institucija.

Festival 'LADO na Mažurancu' podržala je i Turistička zajednica grada Zagreba, a održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba.

 

Fotografija: Nikola Radovani

In Portal

 

Povezane vijesti