MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI Dodijeljene nagrade za mlade umjetnike ‘Ivan Kožarić’

Nagrade za mlade umjetnike ‘Ivan Kožarić’ dodijeljene su u utorak u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu autorima koji su pokazali iznimnu inovativnost i kreativnost stvaralaštva te umjetničku vrijednost

Laureati natječaja Lana Stojičević, Dina Karadžić i Vedran Gligo, Luka Kedžo i Matej Vuković.

 

Prva nagrada, koja dobitniku donosi i 30 tisuća kuna, pripala je Luki Kedži za rad ‘Tko tu živi dva’.

Drugu nagradu i novčani iznos od 25 tisuća kuna dobio je Matej Vuković za rad ‘Nakon nedjeljnog ručka’, a treću nagradu i novčani iznos od 20 tisuća kuna dobila je Lana Stojićević za djelo pod naslovom ‘Betonicus’.

Posebnu nagradu ‘Kožarić Digital’ za najbolje digitalno umjetničko djelo i novčani iznos od 25 tisuća kuna dobili su Dina Karadžić i Vedran Gligo za projekt ‘Pivilion’.

V.D. pročelnice Ureda za kulturu Grada Zagreba Jasna Tomažić čestitala je nagrađenima i istaknula da je Kožarić uvijek bio kreativan i nikada dosadan te da je pravi uzor mladim umjetnicima.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić kazala je da u Zagrebu ima toliko umjetničkog potencijala da ga MSU ne može dovoljno predstaviti unatoč velikom broju izložbi, te izrazila nadu da će Grad Zagreb tu nagradu za mlade umjetnike nastaviti i dalje podržavati.

Nagrada nosi ime umjetnika Ivana Kožarića (1921.-2020.) i predstavlja hommage autoru koji je osvajanjem vlastitih kreativnih sloboda otvarao nove putove mnogim generacijama hrvatskih umjetnika te je i sam aktivno pratio i rado podupirao prve korake mladih kolega, kaže se za nagradu koja je raspisana za umjetnike do 35 godina starosti - pripadnike umjetničke scene koji su posebno pogođeni smanjenjem broja kulturnih programa i nemogućnošću prezentacije vlastitog stvaralaštva uslijed pandemije virusa covid-19 te velikih potresa 2020. godine.

Natječajem su se osigurala sredstva za otkup radova za fundus Muzeja suvremene umjetnosti. Posebna nagrada predviđena je za digitalna umjetnička djela pogodna za postavljanje na online platforme Muzeja - web site ili društvene mreže.

Članovi žirija bili su viša kustosica MSU i voditeljica Ateliera Kožarić Radmila Iva Janković, viša kustosica MSU Daniela Bilopavlović Bedenik i savjetnik u Gradskom uredu za kulturu Nikola Stojadinović.

U obrazloženju za nagradu ‘Tko tu živi dva’ navodi se da je poticaj za nastanak začudnih objekata Luke Kedže arhiva odbačenih predmeta koje pronalazi u neposrednoj blizini propadajuće tvornice Paromlin. Spontani, procesualni pristup i duhovita kombinatorika raspadajućeg i novog, prisjeća na Kožarićeve ‘Spontane skulpture’, no imaginarij koji stvara drugačiji je, distopijski. Mikrokozmos nepoznatog stanara iz misterioznog naslova, u načinu izvedbe i rezultatu posredno ukazuje na nagrizajuću krizu svijeta opustošenog ambicijama napretka.

Rad ‘Nakon nedjeljnog ručka’ Mateja Vuković na jednostavan i nadasve humorističan način povezuje skulpturalni oblik s refleksijom o raspoloženju. Oslanjajući se primarno na vizualni doživljaj promatrača, nazivom rada i ‘lijenom’ formom pridržanom stolcem, sugestivno uprizoruje banalnu situaciju iz svijeta svakodnevice.

Lanu Stojićević inspiriraju neohistoricistički elementi divlje gradnje koji su sveprisutni u našem ‘morskom pojasu’. Rad ‘Betonicus’ umjetnički je koncept sastavljen od različitih elemenata te predstavlja nesvakidašnji spoj kazališnih elemenata - scenografije, dramaturškog teksta i kostimografije u kontekstu suvremenog umjetničkog izričaja.

U vrijeme neizbrisivog pamćenja digitalnih zapisa, terora cookiesa i kirurški precizne predikcije korisničkih preferencija pomoću marketinških Internet alata, projekt ‘Pivilion’ Dine Karadžić i Vedrana Glige nudi platformu koja pomoću dark weba i otvorenog koda pruža mogućnost stvaranja i izlaganja umjetničkih djela bez korporativne i institucionalne kontrole. Dostupan svima, ‘Pivilion’ je živo tkivo koje umjetnicima pruža dragocjeni prostor slobode, kaže se u obrazloženju.

 

Hina

 

Povezane vijesti