SJAJNA VIJEST Dizajneri interijera stvorili prostor za invalidska kolica u zrakoplovima

Opet ostaje izazov kada je riječ o rješenju za potrebe putnika s invaliditetom i zračnih prijevoznika

Zrakoplov, osoba s invaliditetom

 

Hoće li to uraditi i hrvatska zrakoplovna kompanija, hoće li prilagoditi svoje usluge osobama s invaliditetom?

Amerikanci već na tome rade.

Prošlog je mjeseca, dakle, izvješće objavila Nacionalna akademija znanosti u kojem je zaključila  da je osiguranje invalidskih kolica na komercijalnim zrakoplovima tehnički izvedivo i da mnoga (tako dizajnirana) invalidska kolica već zadovoljavaju ili čak premašuju sve propisane standarde za sigurnost leta.

To je izvješće potvrdilo ono što su mnogi od nas već znali ili očekivali, ali opet ostaje izazov kada je riječ o rješenju za potrebe putnika s invaliditetom i zračnih prijevoznika.

Evo kako to vele iz konzorcija - koji se sastoji od londonskog dizajnerskog studija PriestmanGoode, Flying Disabled i SWS Certification - predstavjajući novi dizajn sjedala u zrakoplovu za koji kaže da će odgovoriti na taj izazov - 'stvaranje prostora za invalidska kolica uz zadržavanje broja sjedala'. Puh, ma nemojte kazati!

Predloženi sustav, poznat kao 'Air 4 All' (Zrak za sve, op. aut.) označava svojevrsnu revoluciju u zračnom prometu za putnike sa smanjenom pokretljivošću omogućavajući korisnicima invalidskih kolica s pogonom da ostanu u vlastitim invalidskim kolicima tijekom cijelog putovanja, kako kažu autori ovog projekta.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti