MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI Izložba Toše Dabca, novi pogled na rad uvaženog fotografa

U sklopu akcije 'S Dabcem po gradu' nastala su zapažanja građana o gradu, koja su predstavljena izložbom, a nova zapažanja, bilo crtež, zapis ili fotografija, posjetitelji izložbe mogu priložiti do kraja trajanja izložbe

Tošo Dabac, MSU

 

Izložba 'U fokusu - kretanje gradom' Toše Dabca, trinaesta u sklopu Dana fotografija Arhiva Tošo Dabac koja je izrasla iz cjelogodišnjeg projekta 'Točka sastajanja', otvara se 4. studenog u MSU galeriji.

Kako je najavljeno iz Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ta je izložba pokušaj novoga gledanja fotografije uvaženog fotografa, a nije samo trenutak u povijesti nego poligon za promišljanje sadašnjosti i imaginaciju budućnosti.

Izložbom se ne razlaže kontekst nastanka Dabčevih fotografija i ne glorificira njegovo umijeće nego integracijom doprinosa brojnih sudionika projekta vrednuje iskustvo, napominje se.

Iz MSU-a podsjećaju da je Dabčeva fotografija posljednjih godinu dana bila polazišna točka za susrete: radionice, predavanja, šetnje i razgovore sa studentima, Klubom mladih MSU-a i zainteresiranim građanima.

U nemogućnosti kontinuiranog izlaganja Dabčevog rada i okupljajući publiku u pandemijskim uvjetima, izašli su u javni gradski prostor, na zagrebačke ulice, upravo Dabčev čest motiv te je središnja tema istraživanja Dabčevih fotografija postalo upravo kretanje gradom.

Taj fotografski narativ koji pripada Zagrebu sredine prošloga stoljeća, na izložbi u MSU galeriji postavljen je u korelaciju s antropološkim istraživanjima Zagreba suvremenog doba, nastalima u okviru kolegija Urbana antropologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, napominje se.

Stoga se izložba sastoji od dvije dominante osi - jedna povijesna, fotografska i druga suvremena, istraživačka, dok se kretanje izložbom, u skladu s temom, nastavlja u vanjskom prostoru.

Kao mjesto primjene teorijskog znanja prikupljenog u godinu dana projekta, realizirane su intervencije u suradnji s Klubom mladih MSU-a na južnom platou MSU-a u dijalogu sa zainteresiranim građanima, među njima trenutni i nekadašnji stanovnici Novog Zagreba i slabovidne osobe, a čija je svrha bojom definirati putanju do ulaza u MSU i ostvariti dodatan sadržaj za najmlađe korisnike platoa, dodaje se.

U sklopu akcije 'S Dabcem po gradu' nastala su zapažanja građana o gradu, koja su predstavljena izložbom, a nova zapažanja, bilo crtež, zapis ili fotografija, posjetitelji izložbe mogu priložiti do kraja trajanja izložbe.

Brojni doprinosi građana u ovom projektu i njihova podrška u duhu su Dabčeve težnje autentičnom, tipičnom i humanom. Njegove fotografije, kao ni ova izložba, neće zaliječiti pandemiju, neće popraviti štete od potresa, ali mogu biti točke sastajanja, razmjene iskustava i misli i tako katalizator, koliko god malih, mijena, ističe se u najavi.

Autorica koncepta izložbe i kustosica je Renata Filčić.

Uz izložbu, otvorenu do 28. studenog, održava se i program u sklopu 13. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac, koji će biti uskoro objavljen.

 

Hina