GALERIJA CRTA Samostalna izložba Zorane Unković za istinske zaljubljenike u likovnu umjetnost

Umjetnica osjećaje poput melankolije, tjeskobe i straha duboko proživljava, proučava i prepušta im se, kako bi ju ti osjećaji transformirali, motivirali i naposljetku joj pružili katarzu i oslobođenje

Zorana Unković, izložba

 

Galerija Crta poziva zainteresiranu javnost na otvorenje samostalne izložbe Zorane Unković Mapiranje (pod)svjesnog koja će se otvoriti 10. studenog u 19 sati u prostoru galerije (Zagreb, Švarcova 18).

'U onome što je prolazno - a sve je takvo - osjetilima hvatajmo biti i intenzitete. Gdje tražiti stvarnost? Nigdje, dakako, osim u raznovrsnosti osjećaja. Tko se ne uzdigne do njih, kao da i ne postoji. Neutralni je svijet odsutniji od zamišljenog. Samo umjetnik oprisućuje svijet i samo izražavanje spašava stvari od kobne nestvarnosti.'

Tako je pisao Emil Cioran, rumunjski pisac koji je kroz svoj spisateljski i filozofski opus ponirao dubinama osjećaja, osjećaja tegobnih, tužnih, očajničkih i prepunih patnje.

Prepoznao je u kolikoj mjeri umjetnost može sve te osjećaje učiniti stvarnima, diferenciranima, kako ono nevidljivo učiniti vidljivim. Umjetnički radovi Zorane Unković predstavljeni na ovoj izložbi na sličan način odaju počast sadržajnosti svih osjećaja koji obogaćuju ljudski život. Njene su teme, kao i Cioranove, vezane uz spektar osjećaja koji se nalazi na polu koji se često doživljava kao negativan. Međutim, Zorana Unković te osjećaje doživljava kao jednakovrijedne dijelove cjeline koja čini suštinu ljudskog bića.

Ona osjećaje poput melankolije, tjeskobe i straha duboko proživljava, proučava i prepušta im se, kako bi ju ti osjećaji transformirali, motivirali i naposljetku joj pružili katarzu i oslobođenje.

Kroz piktograme nastale u tehnici tuša, drvenih bojica i grafita na papiru, Zorana Unković oživotvoruje osjećaje koji se uobičajeno skrivaju. Njen vizualan izraz ekspresivan je, reduciran, ali izrazito jasan i prijemčljiv gledatelju. Linijski iscrtana glava lajtmotiv je ciklusa koja djeluje poput kakvog arhetipa.

Depersonalizirana je kako bi se s njom svatko mogao poistovjetiti. U kulturi u kojoj se slave jedino osjećaji sreće te se prema njima donosi vrijednosni sud, Zorana Unković pruža drugačiji uvid u osjećaje koje svi duboko u sebi osjećaju. Međutim, bliskost s vlastitim emocijama put je koji se često izbjegava, zatire i zaboravlja.

Stoga, osim što kroz ovaj ciklus autorica predstavlja vlastitu praksu emocionalne higijene, ona progovara o puno dubljoj temi. O odnosu prema emocijama, o senzibiliziranju spram vlastitog psihičkog zdravlja. O osjećanju i osluškivanju sebe, svojih emotivnih stanja. O bivanju unutar sebe.

Izložbu je moguće pogledati do 24. studenog ove godine.

 

Maja Flajsig

 

Povezane vijesti