MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI Uskoro petnaesti Međunarodni festival improvizacije 'Improspekcije 2021.'

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu bit će domaćinom od 26. do 28. studenog 2021. petnaestog Međunarodnog festivala improvizacije 'Improspekcije 2021.', treći dio, u sklopu Antisezone 21 - Ples u Gorgoni

Vizual festivala.

 

- Improspekcije su inicijativa pokrenuta 2007. s ciljem razvoja i afirmacije improvizacijske scene u Hrvatskoj te promicanja međunarodne i međudisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti. Projekt se odvija kroz javne izvedbe, radionice, istraživačke programe i otvorene diskusije tijekom čitave godine, s improvizacijskim festivalom kao središnjim događajem - pojašnjeno je u priopćenju od tima Improspekcije i Multimedijalne kolibe.

Istaknuto je da bogatim programom trećeg dijela 15. izdanja ovog Međunarodnog festivala, koji predstavlja svjetski renominirane umjetnice improvizacije, poput Sare Shelton Mann i Kirstie Simson, kao i recentne radove lokalnih umjetnica/ka, pokušavamo odgovoriti na pitanje  'Kako i zašto stvaramo ovdje i sada?'.

- Programacija festivala Improspekcije 2021. vođena je, kao i svake godine do sada, promišljanjem aktualnih potreba i stanja, kako umjetničke scene, tako i društva. U vremenu u kojem živimo, improvizacija dobiva novo značenje te nas iskustvo i vještine stečene kroz višegodišnju praksu improvizacije podržavaju i uče kako opstati u izvedbi, ali i izvan nje. Kroz izvedbe, radionice, diskurzivne i eksperimentalne formate program Improspekcija propituje različite tjelesne, socijalne i političke aspekte improvizacije u najširem smislu, predstavlja rad međunarodno renomiranih umjetnica Sare Shelton Mann/Abby Crain (radionica ‘Alkemija pokreta' i izvedba ‘Druga strana’), te Kirstie Simson (radionica ‘Improvizacija kao životna praksa’ i izvedba ‘AIRE, solo za naše majke’), nastavlja stare i otvara prostor za nove suradnje, lokalno kao i s međunarodnim partnerima, te podržava rad lokalnih umjetnika s posebnim fokusom na utjecaj pandemije na umjetnički rad i produkciju - odgovor je organizatora na prethodno pitanje.

Kako je najavljeno, bit će prikazani radovi: ‘Nevidljivi (ples)’ Irme Omerzo, ‘Svijet od poljubaca, ne kamenja’ Antonije Dorbić, Lane Šprajcer, Marte Krešić i Danijele Vukadinović, ‘U slobodnom prijevodu’ plesne skupine Magija i Sanje Josipović, radovi mladih umjetnica koje su netom završile studij plesa pri ADU te inicijativa 'Most' koja povezuje umjetnike iz Slovenije i Hrvatske. U suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti kroz projekt ‘Kuriranje u kontekstu’, program predstavlja iskustveno predavanje u dva dijela Varinie Canto Vile: ‘Trebamo/Mogli bismo/Možemo: Pokret u okviru odnosa zakona i života’. U suradnji s Movement Research iz New Yorka, kroz program Global Practice Sharing, nastavlja se OPEN Exchange - interdisciplinarni i interkulturalni dijalog između umjetnika iz SAD-a, Irana i Hrvatske.

Podsjećamo da je Antisezona 21 održala dio svojeg programa ove godine, i to prvi dio od 22. do 25. srpnja 2021., a drugi dio od 25. do 28. rujna.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti