ZAGREB Centar za ženske studije poziva na petnaeste Dane Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije poziva na 15. Dane Marije Jurić Zagorke, koji se održavaju od 23. do 28. studenog 2021. godine

Vizual događaja.

 

Program je započeo kostimiranom izvedbom 'Cvijet za riječ' - Ponesi cvijet za našu Zagorku, u utorak, 23. studenog 2021. u 18 sati, okupljanjem ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici.

- Za onu koja je toliko lijepih riječi napisala i ispunila našu maštu, popunila znanje povijesti, usadila nam vjeru da možemo biti hrabre/hrabri, za našu Zagorku! Povodom obljetnice njene smrti, otvaramo 15. Dane Marije Jurić Zagorke okupljanjem pred kipom naše omiljene spisateljice u Tkalčićevoj ulici. Zagorka je ispunila našu maštu, a mi vas pozivamo da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj. Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite nam kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu. Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana - pojašnjeno je.

U srijedu, 24. studenog 2021., u 19 sati, organizirano je predavanje Martine Findrik pod naslovom 'Zašto se ženu pretvara u čudovište?'.

- Od antičkih mitova do progona vještica povijest je prepuna primjera u kojima određeni tip žene pretvaraju u čudovište ili neku sablasnu figuru. U ovim pretvorbama pojedinke nestaju i izranjaju 'čudovišta', najčešće oličenje strahova pojedinog društva. Pregledavajući stare legende, mitove, povijesne zapise i književna djela ili romane poput Zagorkine 'Gričke vještice', opažamo kako se neki motivi u ovoj 'pretvorbi' ponavljaju. Može se zamijetiti da ovu preobrazbu obične žene u prijetnju, prate određene okolnosti ili karakteristike optužene. Što je bilo zajedničko Meduzama, vješticama, mračnim božicama i običnim ženama? Predavanjem uvodimo u skrovite dijelove ljudske podsvijesti i razotkrivamo potrebu da se nevidljiva prijetnja i strah manifestira u 'ženskom čudovištu'. Pridružite nam se na predavanju koje secira nastanak mita o okrutnim ženama - stoji u pozivu.

U četvrtak, 25. studenog 2021., od 11 do 19 sati, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.

Istog dana u 19 sati odvija se edukativno kostimirana šetnju 'Iz Zagorkinog pera'.

- Već više od stoljeća Zagorkina 'Grička vještica' budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način. U ovoj šetnji oživljavaju se trenuci u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale.

Svoj dolazak možete najaviti na email martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099/697-0072. Tada ćete saznati mjesto sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 26. i 27. studenog održat će se znanstveno književni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu 'Obrazovanje i rod: od emancipacije do Komodifikacije'.

- U humanističkim i društvenim znanostima obrazovanje trajno zaokuplja istraživačke i teorijske interese. Usijanost rasprava oko obrazovnih programa i njihovih reformi naznaka je centralnosti uloge obrazovanja u stvaranju, održavanju i legitimaciji poretka. Povijesni put prema punopravnom građanstvu za žene, obespravljene i marginalizirane skupine vodio je kroz osvajanje polja obrazovanja i stjecanja uvjeta za intelektualni rad na ravnopravnim temeljima. Od postizanja različitih razina pismenosti i pristupa visokom obrazovanju, preko narodnom prosvjetom oblikovane 'žene novog tipa', vodio je do oblikovanja kritičkog znanja o ženama i sebi koje bi nadrastalo reprodukciju androcentričnih i klasno utemeljenih znanja. U Zagorkinoj životnoj priči i novinarsko-književnom opusu obrazovanje zauzima ključno mjesto. U svojim je djelima Zagorka obrazovanje prikazala kao područje rodne i klasne borbe u kojem biti 'dobrom učenicom' nije jednostavno posljedica truda i rada, već i pitanje privilegija, resursa i (ne)dostupnosti. U suvremenom kontekstu, bavimo se analizom strategija i tehnika poučavanja za rodnu ravnopravnost, iskustava projektne nastave, suradničkog učenja i postizanja odgojnih ishoda za aktivno građanstvo i izgradnju društva ravnopravnih i slobodnih s razbijanjem klasnih i inih nejednakosti. Zanimaju nas i kritički osvrti na aktualnu situaciju koja je razotkrila neuralgične točke suvremenih obrazovnih sustava i paradigmi stjecanja znanja. Izvanredno vrijeme pandemijske ugroze koronavirusom stubokom je promijenilo sve segmente našeg života, njegovu socijalnu i kulturnu, kognitivnu i emocionalnu potku, a posebice je poremetilo odnos prema znanju, znanosti i znanstvenim istinama - stoji u pozivu.

Zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, ovogodišnji će se skup održati putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti na email zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098/433-121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

Memorijalni stan bit će otvoren za javnost i u nedjelju, 28. studenog 2021., od 11 do 19 sati. Maske su obavezne, a dezinfekcijska će sredstva biti dostupna na ulazu.

U nedjelju 28. studenog održat će se i tradicionalna šetnja 'Zagorkinim tragom kroz Zagreb' s početkom u 11 sati, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava.

Program se održava uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

 

Izvor: Centar za ženske studije

 

Povezane vijesti