DOKUKINO Kultni film Novog Hollywooda 'Medium Cool' i upoznavanje s jedinstvenom filmskom autoricom Sunčicom Anom Veldić

Sunčica Ana Veldić svojom je underground estetikom i šarmantno autoironičnim te metatekstualnim pristupom osvježila kratku formu hrvatskog dokumentarca

Dokukino, ilustracija

 

Studeni završavamo uz bogati i raznovrsni dokumentarni program uz filmske autore koji se ne libe pomicanja granica formata, poručuju iz Dokukina.

- Kino-tjedan započinjemo u četvrtak, 25. studenog s novim izdanjem programa posvećenom najznačajnijim dokumentarcima Hall of Fame. Prikazujemo kultni i izuzetno kritički hvaljeni film Haskella Wexlera iz 1969., Medium Cool, koji je svojom inovativnom i jedinstvenom strukturom pomutio granicu između fikcije i fakcije u priči o snimatelju televizijskih vijesti koji se zatječe usred stvarnih događaja, masovnih demonstracija koje izbijaju na Nacionalnoj konvenciji demokratske stranke u Chicagu 1968. godine.

Dokumentarno se isprepliće s igranim; osim što glavni glumac Robert Forster biva uvučen u stvarne događaje na Konvenciji, na razini forme Wexler se koristi tehnikama karakterističnim za film istine (cinéma vérité). Reakcija javnosti je poprilična - film dobiva oznaku X zbog načina na koji se dotiče američke kontrakulture, prokazavši SAD u njezinim rasnim, spolnim i društvenim podjelama. Riječima kritičara Vincenta Canbya za The New York Times, riječ je o svojevrsnoj filmskoj Guernici, portretu Amerike usred procesa eksplodiranja u odlomljene komadiće netrpeljivosti, sumnje, straha i nasilja.

Kino-repertoar u petak, 26. studenog i nedjelju, 28. studenog donose i kritički iznimno hvaljene naslove o opasnostima i humanosti 21. stoljeća u doba dubokih kriza. Poetični dokumentarac talijanskog majstora Gianfranca Rosija, Notturno, o svakodnevici ljudi na politiziranim granicama na Bliskom iskoku, premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio i više nagrada.

Novo evanđelje Švicarca Mila Raua, s druge strane, vrlo je smiono djelo koje kroz prizmu umjetnosti želi dovesti do promjena. Dok ne postavlja predstavu o pasiji, Rau s filmskom ekipom prati buđenje svijesti među radnicima na plantažama rajčice na jugu Italije.

Subota, 27. studenog rezervirana je za upoznavanje s jedinstvenom autoricom s hrvatske filmske scene, Sunčicom Anom Veldić, koja je svojom underground estetikom i šarmantno autoironičnim te metatekstualnim pristupom osvježila kratku formu hrvatskog dokumentarca. Svakom novom idejom ona polazi od svog intimnog iskustva, nastupajući iz pozicije filmske amaterske autorice, kasnije studentice režije, veterinarke i intelektualke.

O svim tim ulogama s autoricom će razgovarati redatelj Igor Bezinović, kako se jedna reflektira na drugu, kao i u kojem se odnosu nalaze autorska inspiracija i zanatska vještina, pogotovo u vidu subverzije vlastite kreativne (ne)moći.

Ulaz na razgovor je slobodan, a snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu YouTube kanalu.

Nakon upoznavanja slijedi projekcija sedam njezinih filmova: Hrvatska djevica, Video priručnik za slučaj nuklearne katastrofe u Krškom, Festivalski turizam, Hux Flux, Smokvin sin, Precijenjena dramaturgija, Catstream i Osoba.

Za kratkometražni program potrebno je kupiti ulaznicu.

Ulaznice možete kupiti putem pojedinačnih stranica filmova ili rezervirati slanjem maila na info@dokukino.net. Sukladno važećim epidemiološkim mjerama za filmske projekcije, za ulazak na daljnje projekcije potrebno je predočenje digitalne EU COVID potvrde ili drugog dokaza o cijepljenosti, preboljenju ili testiranju.

 

In Portal