ČOVJEK NA PRAVOM MJESTU Djelatnik s Down sindromom obilježava 30 godina uspješnog rada

Skroman kakav već jest, Andrew ne uživa u pohvalama poslodavaca jer, kako kaže, on samo obavlja posao u kojemu silno uživa

Andrew Williams

 

Kada su Andrewu Williamsu ponudili posao u jednoj vulkanizerskoj radnji u Cardiffu, glavnom gradu Walesa, svi su vjerovali da na radnom mjestu montera guma neće izdržati ni nekoliko dana.

Andrew je, naime, osoba s Down sindromom i oduvijek je imao poteškoća u učenju. No skeptici su brzo utihnuli kada je Andrew prionuo na posao i pokazao nevjerojatnu radnu etiku i zavidnu vještinu u montiranju guma. Danas Andrew ima 49 godina i slavi tri desetljeća rada u istoj firmi (Heath Tyres).

- U Andrewu smo pronašli pravog čovjeka za pravi posao. On nije samo uzoran radnik nego i dobar čovjek koji sjajno komunicira s našim klijentima - rekao je jedan od menadžera u Heath Tyresu.

Skroman kakav već jest, Andrew ne uživa u pohvalama poslodavaca jer, kako kaže, on samo obavlja posao u kojemu silno uživa. Nada se da će njegov primjer potaknuti i druge osobe s Down sindromom da potraže svoje mjesto na tržištu rada.

Velška organizacija za pomoć osobama s teškoćama u učenju poziva tamošnju vladu da stvori nacionalnu strategiju koja će pomoći teže zapošljivim skupinama u pronalaženju poslova koji će im omogućiti dostojanstven život. Samo u Walesu čak 54 tisuće ljudi ima teškoće u učenju - među njih spada i Andrew - a tek ih je šest posto zaposleno, i to na razini cijele Velike Britanije. Doista više no skroman postotak.

U Republici Hrvatskoj se podaci o osobama s Down sindromom koje su ostvarile određena prava, prate u Registru osoba s invaliditetom. Procjenjuje se da u našoj zemlji živi oko dvije tisuće stanovnika s Downom, no nije poznato koliko je njih pronašlo svoje mjesto na tržitu rada. Vrlo vjerojatno da je situacija slična onoj u Velikoj Britaniji.

Kako god bilo, za sve osobe s Down sindromom potrebno je osigurati adekvatnu zdravstvenu i socijalnu skrb te ih uključiti u programe osposobljavanja za samostalni život, pogotovo im pružiti priliku za rad. Isplati se, ogledni primjer za to je Andrew Williams.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti