DOKUKINO KIC Nagrađivani film 'Naš dom u divljini' uz gostovanje redatelja Radua Ciorniciuca

Ova poetična kronika propasti jednog načina života portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu 'bukureštanske delte', napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta

Naš dom u divljini, film

 

Pobjednik Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film Naš dom u divljini, imat će za vikend posebne besplatne projekcije uz gostovanje redatelja Radua Ciorniciuca u zagrebačkom Dokukinu KIC te riječkom MO Kozala.

Ova poetična kronika propasti jednog načina života portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu 'bukureštanske delte', napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta. Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, ostaju bez krova nad glavom uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt. Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i  igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično mijenjaju se i obiteljski odnosi.

Ova istovremeno dirljiva, pomna i odmjerena studija gentrifikacije promatrana je iz perspektive obitelji koja iznenada gubi svoju slobodu i nastoji se priviknuti na novi život koji nije tražila. Bi li bilo bolje vratiti se u onaj 'izgubljeni raj', gdje se živi slobodnije, ali teže, ili se u uklopiti u društvo u kojem je život lagodniji, ali za sobom vuče pritiske i razmirice?

Projekcija, uz gostovanje i razgovor s redateljem nakon filma, održat će u zagrebačkom Dokukinu KIC u petak, 3. prosinca s početkom u 19 sati, dok će se riječka projekcija održati u MO Kozala s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan, a gostovanje je organizirano u suradnji s KineDokom, alternativnom distribucijom europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja.

 

In Portal

 

Povezane vijesti