UDRUGA ZA KULTURU 'ČA?' Online antropološko predavanje 'Halubajski zvončari'

Zanimljiva je činjenica da su Halubajski zvončari isprva bili seoski običaj koji se tijekom godina razvijao te na koncu 2003. godine dobio UNESCO-vo priznanje i status nematerijalnog kulturnog dobra od značaja za cijelu Hrvatsku

Halubajski zvončari, ilustracija.

 

U organizaciji Udruge za kulturu 'Ča?' i Interpretacijskog centra baštine Banovine u utorak, 23. studenog 2021., održano je online putem Antropološko predavanje 'Halubajski zvončari' za učenike Osnovne škola Jabukovac - Petrinja.

- U Petrinji se također održava fašnik te su učenici upoznati s maškarama, ali oni zvončare nemaju pa im je ovakvo predavanje bilo vrlo zanimljivo, a posebno stoga što su kroz film 'Obahajanja Halubajskeh zvončari: Pusna nedeja 2017.' mogli doživjeti dio te ritualne prakse – komentirali su iz Udruge za kulturu 'Ča?'.

U ponedjeljak, 29. studenog 2021., predavanje i projekcija filma su održani i za učenike u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji.

- Bilo je to lijepo druženje i suradnja Viškova i Banovine, točnije Udruge za kulturu 'Ča?' i Interpretacijskog centra baštine Banovine te petrinjske osnovne škole. Na području Halublja, koje obuhvaća sjeverozapadni dio riječkoga zaleđa, od Grobnika na istoku i Kastva na zapadu pa sve do granice Hrvatske sa Slovenijom, tradicionalno se vrši zvončarski ophod. Akteri tog običaja su Halubajski zvončari. Oni su organizirana grupa dominantna za vrijeme karnevala, odnosno poklada ili mesopusta na području Halublja, koji se tradicionalno održava svake godine s početkom od kršćanskog blagdana Sv. Antona 17. siječnja, a završava dan prije katoličkog blagdana Pepelnice - stoji u priopćenju Udruge 'Ča?'.

30. studenog 2021., online antropološko predavanje i projekcija filma su održani i za odgajateljice Dječjeg vrtića Viškovo.

- Odgajateljice Dječjeg vrtića Viškovo su svake godine u posno vrijeme vrlo aktivne te uključuju vrtićance u maškare i sudjeluju na karnevalima, a u njihovim vrtićkim skupinama ima i malih Halubajskih zvončara. Stoga je ovo za njih bilo dobrodošlo edukativno predavanje o ritualnoj praksi Halubajskih zvončara - kažu iz udruge.

Danas možemo tvrditi da su Halubajski zvončari ritualna praksa 'va koj halubajski identitet žive' i koja se tradicionalno prenosi s koljena na koljeno.

Zanimljiva je činjenica da su Halubajski zvončari isprva bili seoski običaj koji se tijekom godina razvijao te na koncu 2003. godine dobio UNESCO-vo priznanje i status nematerijalnog kulturnog dobra od značaja za cijelu Hrvatsku.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti