Luciji Ljubić uručena Nagrada Stipana Bilića-Prcića koju dodjeljuje HAZU

Nagrada Stipan Bilić-Prcić Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dodijeljena je u ponedjeljak Luciji Ljubić za knjigu ‘Od prijestupnice do umjetnice’, koju je Razred za književnost HAZU-a ocijenio iznimnim znanstvenim doprinosom povijesti hrvatskoga kazališta

Lucija Ljubić

 

Na svečanosti u palači Akademije akademik Zvonko Kusić, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU-a, istaknuo je kako je riječ o nagradi koju dodjeljuje jedna od najbogatijih i najbolje organiziranih znanstvenih Zaklada u Hrvatskoj, ugrađena u temelje postojanja HAZU-a, a čiji je najveći donator Stipan Bilić-Prcić, po kojemu je nagrada i dobila ime.

Useljenik s višedesetljetnom bečkom adresom, uspješni trgovac i pučki pjesnik, Stipan Bilić-Prcić nakon smrti 2012. godine oporučno je Zakladi ostavio izdašan novčani iznos i nekretninu u Zagrebu te je službeno najveći donator u povijesti Akademije. Njegova je želja bila da se oporučna sredstva doniraju za književne nagrade elitnim piscima na hrvatskome jeziku i potporu učenicima imotske Gimnazije dr. Mate Ujevića.

Fond Zaklade iznosi oko 50 milijuna kuna, a godišnja književna nagrada laureatu donosi 50 tisuća kuna. Lucija Ljubić šesta je dosadašnja dobitnica te nagrade, istaknuo je Kusić, a dosadašnji su dobitnici Milko Valent, Anka Žagar, Helena Sablić Tomić, Julijana Adamović i Borben Vladović.

Knjigu Lucije Ljubić ‘Od prijestupnice do umjetnice’ Kusić je ocijenio djelom ‘koje je nedostajalo’, jer ono prati dosad neistraženu temu prisustva žena na hrvatskim pozornicama tijekom više od 150 godina i u vrijeme kada to politički, društveno i kulturološki nije bilo dobro prihvaćeno.

- Ova knjiga može zaista poslužiti svima, jer ona se ne bavi samo ženama, već se kroz nju zrcali povijesni razvoj hrvatskog kulturnog identiteta, te političke, društvene i druge promjene koje se na neki način reflektiraju u odnosu na žene - kazao je Kusić. Čestitao je nagrađenoj, ali i svim djelatnicima Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a, njezine matične institucije.

Odluku o dodjeli nagrade Luciji Ljubić donio je Razred za književnost HAZU-a. Tajnik Razreda akademik Pavao Pavličić napomenuo je kako ta nagrada postoji tek kratko vrijeme, ali se već ocrtava njezin profil kao nagrade kojom se želi obuhvatiti različite književne discipline, od proze, poezije, esejistike do filologije i dalje, pri čemu se uvijek u obzir uzima i nekoliko prethodnih godina.

Knjiga ‘Od prijestupnice do umjetnice’ objavljena je 2019. godine u zajedničkoj nakladi osječke Akademije za umjetnost i kulturu te zagrebačkog nakladnika MeandarMedije.

Čestitajući dobitnici, Pavličić je naglasio kako je Razred za književnost ponosan što je ove godine nagradom ovjenčao upravo tu knjigu, koja je s jedne strane pisana s punom znanstvenom ambicijom, s mnogo podataka, s izvorima, potkrepljena je citatima, a ima i vrlinu da se čita sa zanimanjem, jednostavno i lako, te je može čitati svatko tko ima interes za tu temu.

Ljubić je zahvalila Zakladi na nagradi, svojem uredniku Branku Čegecu na povjerenju, te svima koji su joj na njezinu putu i u radu na ovoj knjizi pomogli svojim uvidima i nesebičnom kolegijalnom, prijateljskom i mentorskom pomoći.

- Ova je knjiga nešto što mi se čini da je i trebalo napraviti nakon svih onih ljudi s kojima sam zahvaljujući radu u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta došla u dodir i doticaj - rekla je Ljubić. Napisana je najviše na temelju muzejsko-kazališne zbirke Odsjeka, kao neka vrsta hommagea svim ljudima s kojima je došla u dodir kroz svoje profesionalno djelovanje, dodala je.

Doktorica znanosti Lucija Ljubić (1974.) zaposlena je u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a. U suautorstvu s Martinom Petranović objavila je knjigu ‘Repertoar hrvatskih kazališta. Deskriptivna obrada važnijih predstava na hrvatskom jeziku i izvedbi na stranim jezicima hrvatskih izvođača do 1840. godine’, a samostalno knjigu ‘Desetica. Rasprave o povijesti hrvatskog kazališta’. Redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima i suradnica je na izdanjima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Članica je Matice hrvatske, Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa te Hrvatskog centra ITI. Kao vanjska suradnica od 2016. predaje na preddiplomskom Studiju menadžmenta i produkcije u kulturi na Poslovnom veleučilištu Zagreb.

 

Hina