ČITATA Interaktivna mobilna aplikacija za djecu s teškoćama u čitanju i razumijevanju

Umjetnička organizacija YELO predstavila je povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom mobilnu aplikaciju ČITATA, namijenjenu osnovnoškolcima koji imaju specifičnih teškoća u čitanju i razumijevanju, ali i onoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način

Logo aplikacije.

 

Interaktivna mobilna aplikacija ČITATA, nastala u Godini čitanja 2021., prvenstveno je namijenjena djeci i mladima do 15 godina, učenicima osnovnih škola, koji imaju specifičnih teškoća u čitanju i razumijevanju, ali i svoj onoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način. Pojašnjeno je da ČITATA sadrži knjige za osnovnu školu, vizualno i glasovno prilagođene unutar mobilne aplikacije, a uz sadržaj, koji se može istovremeno čitati i slušati, aplikacija je dizajnirana na način da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno.

Mobilna aplikacija ČITATA izrađena je u suradnji s timom stručnih osoba, profesorom hrvatskog jezika, psihologom te edukacijsko-rehabilitacijskim stručnjacima. ČITATA trenutno broji devet knjiga za osnovnoškolsku dob, dok će se u sljedećoj godini dopuniti s još deset sadržaja.

Nositelj projekta je umjetnička organizacija YELO - za interdisciplinarni umjetnički proces, a autorica projekta je Jelena Remetin.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske putem Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj.

Aplikacija se može preuzeti na Google Playu i na Apple Storeu.

 

Izvor: Culturenet.hr

 

Povezane vijesti