DINA VUKELIĆ I EMPIRIA TEATAR Novi projekt 'Lik je online: Pitaj ga bilo što'

Cilj je projekta 'popularizirati čitanje te prikazati srednjoškolskoj populaciji njima udaljena kanonska djela odnosno njihove likove kao punokrvne, kompleksne, prepoznatljive i njima bliske pojave koje se mogu uklopiti u njihove živote, pa tako i u virtualne svjetove (ekrane)'

Vizual projekta.

 

Novi projekt dramaturginje Dine Vukelić u koprodukciji s Empiria Teatrom, 'Lik je online: Pitaj ga bilo što', temelji se na mogućnostima aktualizacije i digitalne prilagodbe lektirnih klasika, kao i različitih intermedijskih i transdisciplinarnih pristupa problemima i temama iz srednjoškolskih lektira u provedbi kazališne redateljice Ive Srnec Hamer, profesionalnih glumaca i stručnih suradnika.

Digitalni mediji osnovno su sredstvo koje može olakšati recepciju lektirnih djela te potaknuti učenike srednjih škola na čitanje i razumijevanje djela, kao i njihova šireg društveno-povijesnog i umjetničkog konteksta.

Cilj je projekta 'popularizirati čitanje te prikazati srednjoškolskoj populaciji njima udaljena kanonska djela odnosno njihove likove kao punokrvne, kompleksne, prepoznatljive i njima bliske pojave koje se mogu uklopiti u njihove živote, pa tako i u virtualne svjetove (ekrane)'.

Uporabom digitalnih medija te izvedbom glumaca na online platformi fikcionalni likovi oživljavaju te u sklopu nastave hrvatskoga jezika i književnosti dolaze u interakciju s učenicima. Digitalizacija interaktivne izvedbene forme, koja je nalik monodramskoj predstavi fokusiranoj na glumačku interpretaciju jednog lika iz kanonskoga djela - uz feedback, upite i komentare učenika - potiče čitalačke navike i promišljanje lika iz drugog ugla. Lik je živ. Lik razgovara s tobom. Lik može biti bilo tko od nas. Lik je relevantan danas. Lik je online.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.

Projekt se može pratiti i na društvenim mrežama Empiria teatra.

 

Izvor: Culturenet.hr

 

Povezane vijesti