Ove godine Noć muzeja na prigodnu temu ‘Muzeji - između stvarnog i digitalnog’

Ovogodišnja, sedamnaesta po redu Noć muzeja održat će se 28. siječnja u uvjetima sličnima prošlogodišnjima - online i tamo gdje je to moguće 'uživo', uz prigodnu temu ‘Muzeji - između stvarnog i digitalnog’

Noć muzeja 2012., arhiva.

 

Hrvatsko muzejsko društvo (HMD), organizator te popularne manifestacije, napominje kako će se Noć muzeja održati u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika ‘adaptirale’ na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja.

- Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja, no analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj - ističu.

Smatraju da je unatoč neizvjesnim vremenima u kojima se ne može dugoročnije planirati i u uvjetima kada muzeji i druge institucije ‘ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog’, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu, važno nastaviti sada već lijepu tradiciju.

- Onaj postojeći elan, zanos i odlične programe i atmosfere Noći muzeja, nastojat ćemo i u sedamnaestoj Noći muzeja omogućiti našoj vjernoj publici diljem Hrvatske - obećali su iz HMD-a.

Dio programa koji za to imaju uvjete bit će organiziran u stvarnom vremenu i prostoru, s posjetiteljima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala.

Prošlogodišnja Noć muzeja okupila je 188 muzejskih, baštinskih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija, prvi put putem digitalnih kanala komuniciranja, a održani su i brojni programi uživo.

Proteklih godina manifestaciju je obilježila masovnost posjeta muzejima, s više od 300 tisuća posjeta tijekom jedne noći, dok je prošlogodišnja Noć muzeja realizirana gotovo potpuno online.

- Upravo taj interes muzejske struke za sudjelovanjem u manifestaciji Noć muzeja potvrđuje vitalnost i snagu muzejske i ostale kulturne zajednice, unatoč datim okolnostima - ističu.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, koju je dosad posjetilo 3.635.127 ljudi.

Tradicionalno se održava posljednjeg petka u siječnju od 18 sati do 1 sat iza ponoći, ulaz u muzeje je besplatan, a muzeji obično organiziraju i prigodne programe - otvorenja izložbi, koncerte, performanse, promocije, specijalno osmišljena vodstva, besplatno dijeljenje ili prigodnu prodaju muzejskih publikacija i suvenira.

I ove godine Noć muzeja će popratiti Hrvatska radiotelevizija u posebnoj emisiji.

 

Hina

 

Povezane vijesti