KORZO Centar za rehabilitaciju Rijeka postavio izložbu 'Isti smo u različitosti'

Izložba želi ukazati kako osobe s invaliditetom nisu i ne bi trebale biti isključene iz društvenih tokova, kako su oni potpuno ravnopravni članovi naše zajednice i kako se o njima vodi sustavna briga i pronalaze modeli načina uključivanja u zajednicu

Otvorenje izložba.

 

Na postamentima na Korzu otvorena je u petak izložba 'Isti smo u različitosti', kojom se slikom i riječju prikazuje rad Centra za rehabilitaciju Rijeka i život njegovih korisnika, odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama te djece s teškoćama u razvoju.

Centar za rehabilitaciju Rijeka pruža usluge smještaja, boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, odgoja, osposobljavanja u posebnim uvjetima, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te organizirano provođenja slobodnog vremena s ciljem podizanja kvalitete življenja osoba s invaliditetom. U Centru su trenutno smještene 243 osobe (cjelodnevni i poludnevni smještaj) o kojima se brine 159 djelatnika.

Kako je kazala ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka Iva Letina, postavljanjem izložbe želi se senzibilizirati javnost prema osobama s autizmom, cerebralnom paralizom ili drugim teškoćama.

- Izložba želi ukazati kako osobe s invaliditetom nisu i ne bi trebale biti isključene iz društvenih tokova, kako su oni potpuno ravnopravni članovi naše zajednice i kako se o njima vodi sustavna briga i pronalaze modeli načina uključivanja u zajednicu, sve kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života -kazala je ravnateljica Letina.

Izložba je postavljena uz podršku Grada Rijeke. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je poručio kako Grad Rijeka podržava brojne programe i projekte čiji je cilj podrška osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, a ova je izložba važan korak u promociji jednakosti u našem gradu.

Otvaranje izložbe je svojim nastupom uveličao Jan Šokčević, autist nevjerojatnog glasa i talenta. Izložba se može pogledati do 1. veljače.

Misija Centra je promicanje razvoja usluga podrške osobama s intelektualnim teškoćama kroz njihovo aktivno uključivanje u društvenu dinamiku svakodnevnog življenja zajednice koja cijeni njihov doprinos i poštuje njihova ljudska prava i mogućnosti.

Jedan od oblika provođenja slobodnog vremena, ali i terapija, su kreativne radionice. Likovna radionica temelji se na izražavanju kroz umjetnost te su tematski osmišljene od strane likovnog terapeuta Andreja Kurtina. Polaznici kreiraju svoja djela u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloženjima te se na taj način potiče njihova kreativnost, izražavanje, poboljšanje samostalnosti i unapređenje kvalitete života. Radovi koji nastaju predstavljaju se na izložbama te tako daju dodanu vrijednost samim korisnicima, a lokalna zajednica se senzibilizira i potiče na intenzivnije uključivanje osoba s invaliditetom u društvo.

 

Izvor: Grad Rijeka

 

Povezane vijesti