ZAGREBAČKA KINOTEKA Westworld i Matrix u Dolazećim atrakcijama

'Matrix' Lane Wachowski i Lilly Wachowski iz 1999. godine uvršten je na popise najutjecajnijih filmova svih vremena

Matrix, ilustracija

 

Filmovi 'Westworld' i 'Matrix', koji se u četvrtak i petak prikazuju u Kinoteci, zaključit će Dolazeće atrakcije, ciklus tog zagrebačkog kina posvećen tehničkim inovacijama koje su promijenile način na koji se snimaju i gledaju filmovi.

Riječ je o remek-djelima računalnih efekata, koja su se oslonila na računalno generirane slike (CGI) da svoju priču otvore novim svjetovima, ističe se u najavi ovotjednog programa.

Westworld je priča o zabavnom parku na temu divljeg zapada napučenog androidima, čiji se posjetitelji nakon greške u sustavu moraju boriti za život.

Riječ je o debitantskom kinofilmu Michaela Chrichtona, poznatog pisca tehno-trilera i znanstvene fantastike, autora klasika kao što su 'Soj Andromeda' (1969.), 'Jurski park' (1990.) i serije 'Hitna služba'.

Njegov SF triler upamćen je kao prvi film koji je koristio CGI, a bio je i inspiracija za popularnu istoimenu seriju iz 2016. godine. Na ovim je prostorima bio distribuiran i pod nazivom 'Stari Divlji zapad'.

'Matrix' Lane Wachowski i Lilly Wachowski iz 1999. godine uvršten je na popise najutjecajnijih filmova svih vremena, prati računalnog programera i hakera kojemu se sve mijenja nakon što ga kontaktira legendarni haker kojeg vlada progoni kao računalnog terorista.

- Ako je Crichton bio pionir u području specijalnih efekata, Lana i Lilly Wachowski računalno generirane slike uzdigle su do statusa filozofije - kažu iz Kinoteke.

- Kroz distopijsku priču o hakeru koji saznaje da stvarnost kakvu poznajemo stvara divovsko računalo, njihov Matrix savršeno je ulovio duh vremena te nepovratno promijenio lice suvremenog akcijskog i znanstveno-fantastičnog filma - dodaju.

Taj je film popularizirao upotrebu slow motiona i tzv. efekta bullet time, pri čemu se lik zamrzne ili jako uspori usred pokreta dok kamera kruži oko njega, što se i kasnije često koristilo, ali ne s takvim uspjehom.

Na repertoar Kinoteke ovaj tjedan stižu provokativni povijesni spektakl 'Benedetta' i atmosferični islandski folk triler 'Janje', premijerno prikazani na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

'Benedetta', povijesni triler Paula Verhoevena o borbi za moć u ženskom samostanu u Italiji 17. stoljeća, inspiriran je popularnim historiografskim djelom 'Nedolični čini' Judith C. Brown.

Iz Kinoteke kažu kako je Verhoeven snimio eksplozivan koktel erotike, spektakla i povijesne studije, u kojem na prepoznatljivo provokativan način postavlja važna pitanja o osobnim i seksualnim slobodama te sprezi religije, politike i ideologije.

Islandski redatelj Valdimar Jóhannsson za svoj dugometražni prvijenac pripremio je drugačiju vrstu intrige - njegovo 'Janje' priča je o osamljenom paru koji u štali pronalaze neobično dijete, no nakon što ga odluče posvojiti, stat će na put (nat)prirodnim silama skrivenima u islandskoj magli.

- Janje je osvojilo publiku i kritiku diljem svijeta zahvaljujući maštovitoj kombinaciji elemenata narodne predaje i bajke, neobičnog humora te impresivnog oslanjanja na izražajnost islandskog krajolika, a trenutačno je i jedan od vodećih kandidata za nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma - napominje se u najavi.

 

Hina

 

Povezane vijesti