LUDBREG U Gradskoj upravi posavljen lift za lakši pristup osoba s invaliditetom

Podsjećam sve sugrađane da lift mogu slobodno koristiti kada obavljaju poslove u gradskoj upravi ili drugim službama koje su smještene na ovoj lokaciji, rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić

Lift u Graskoj upravi u Ludbregu.

 

Grad Ludbreg prošle se godine javio na objavljeni Javni poziv za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. godini na području Republike Hrvatske, a kojeg je objavilo Ministarstvo branitelja.

Grad Ludbreg se redovito javlja na objavljene natječaje, a na spomenuti javni poziv javili su se s projektom izgradnje lifta. Naime, gradska uprava, ali i druge službe poput recimo porezne uprave, smještene su u zgradi koja je nepristupačna za osobe s invaliditetom. Projekt izgradnje lifta, a to je ujedno bila i jedina moguća opcija za rješavanje ovog problema, nažalost nije naišao na potporu Ministarstva branitelja.

Iz Ministarstva su obavijestili kako u okviru Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom Ministarstvo hrvatskih branitelja nastoji podržati svaku inicijativu prilagodbe građevina, ustanova i javnih površina te unapređenja pristupačnosti istih kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i osigurala neovisnost njihova življenja u zajednici. S obzirom da se financijska potpora projektima rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom temelji na sredstvima osiguranim u Državnom proračunu Republike Hrvatske, Ministarstvo, u okviru raspoloživih sredstava u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu nije bilo u mogućnosti financijski poduprijeti svaki prijavljeni korak.

- Nažalost, ne znamo koji su projekti bili kvalitetniji od našeg, ali mi znamo koliko često dolazimo do problema jer su službe nažalost nepristupačne osobama s invaliditetom. Lift je izgrađen i služi svojoj svrsi, a to je da olakša pristup službama koje su ovdje upravo zbog svojih građana. Žao nam je što Ministarstvo nije uvidjelo značaj ovog projekta, ali zato je tu jedinica lokalne samouprave kojoj je cilj biti što pristupačnija svojim građanima. Podsjećam sve sugrađane da lift mogu slobodno koristiti kada obavljaju poslove u gradskoj upravi ili drugim službama koje su smještene na ovoj lokaciji - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

 

Izvor: Grad Ludbreg

 

Povezane vijesti